Поділитись:

У селі на Волині побилися прихильники УПЦ «МП» та ПЦУ – рознімала поліція (відео)

Вівторок, 02 січня 2024, 22:21
У селі на Волині побилися прихильники УПЦ «МП» та ПЦУ – рознімала поліція (відео)

Днями у селі Залізниця Любешівської громади спалахнув гучний скандал – скандалили та билися прихильники УПЦ «МП» ТА ПЦУ.

Відповідні відео з’явилися у місцевій фейсбук-спільноті і сколихнули мережу, – розповідає телеканал «Конкурент TV». 

На кадрах видно, як люди сваряться між собою, ймовірно, місцевий житель зі священником.

На ще одному відео, яке з'явилось у мережі події відбуваються всередині храму. Штовханина та бійка сталася за вівтарем. В процес довелося втрутитися поліцейським. 

У коментарях під відеозаписами прихильники московського патріархату обурюються тим, як поводили себе поліцейські, які, за їхніми словами, посміли зайти до вівтаря, хоча і виконували свою роботу. 

Голова Любешівської громади Олег Кух відмовився коментувати ситуацію журналістам і зазначив, що розв'язування міжконфесійних питань – не входить до його службових обов'язків. 

«Єдине, що я можу прокоментувати, що порушень чи порушень вимог законодавства в нас на території немає, в тому числі і в селі Залізниця. Повідомлень на «102», на скільки мені відомо, немає», – сказав Олег Кух. 

Журналістам телеканалу вдалося поспілкуватися зі старостою Залізницького старостинського округу Любов Михальчук розповіла, що цей інцидент стався 29 грудня 2023 року. Жінка була в складі комісії, яка перевіряла майно в церкві.

«Для переліку майна я була всередині церкви. Зникла одна дорогоцінна Євангелія 1645 року, якщо не помиляюсь. Зателефонували на «102». От що немає тої книги. В чому конфлікт, саме оце відео, я не бачила того конфлікту, що там відбувалось. Але я думаю, якщо подивитися уважно, то там можна все побачити», – зазначила вона. 

Староста округу розповіла, що бачила відео у фейсбуці та каже, що цей конфлікт відбувався до приходу комісії, серед якої вона була. Жінка запевняє, що усі документи на церкву зроблені на ПЦУ. Однак священник УПЦ «МП» та його прибічники з цим змиритися не можуть. До того ж Любов Михальчук розповіла, що чинник священник УПЦ в селі Залізниця начебто не значиться ніде як священник. Однак службу він служив і людей збирав. Начебто при ньому зникла Євангелія. Тож поліцейський його все ж опитали. 

«Йому ставили питання: «Ну, як ви приймали це майно?». Він сказав: «Ніякого майна я не приймав». Зараз ведуться слідчі дії, будуть зʼясовувати, хто його приймав, де воно поділось. Ну, я до цього відношення не маю», – сказала жінка. 

Жінка каже, що вона підтримує перехід місцевого храму до ПЦУ, і впевнена, що саме через таку її позицію, проти неї, так би мовити, повстали прихильники УПЦ «МП». 

«Зібрались всі представники УПЦ «МП». Прийшли до мене як до державного службовця, і вони звинувачують мене в тому, що це я зробила розкол. Що це все організувала я, пишуть тут відповідні заяви, мені, щоб я давала на них відповіді, чого поліція була присутня. Ну, от таке доказують свою правоту, що вони на цьому не зупиняться, що вони будуть... Я старалась їм пояснити, що є законодавство, є держава, є закони. На законному рівні все воно вирішиться, все стане на своє місця, то вони збирають підписи по селі за недовіру старости», – зазначає Любов Михальчук. 

Речниця ГУНП Волинської області Ольга Бузулук повідомила, що сутички між мешканцями села Залізниця припинила поліція.

«Дійсно 29 грудня 2023 року у селі Залізниця Камінь-Каширського району відбулись збори за участю місцевих релігійних громад ПЦУ та УПЦ поблизу місцевого храму. Того дня поліцейські забезпечили охорону публічної безпеки, знали про проведення цього богослужіння. Залучити до цього близько 30 працівників поліції. Відбувся певний конфлікт, сутички між мешканцями, але поліцейські їх припинили», – наголосила Ольга Бузулук. 

За інформацією речниці грубих правопорушень зафіксовано не було. Ніхто із заявами про тілесні ушкодження чи інше не звертався. 

Священник церкви в селі Залізниця протоієрей Юрій Устимчук найбільше постраждав, адже саме на нього за Царськими воротами напали представники УПЦ «МП». Він зазначив, що зрештою представники УПЦ «МП» забрали своє майно і віддали ключі від храму поліції. Радіє, що конфлікт завершився, і тепер люди у селі зможуть молитися у своєму храмі рідною українською мовою. 

Деталі – у відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів