Поділитись:

На Місяць відправили меморіальну плиту з українським прапором

Вівторок, 09 січня 2024, 06:34
На Місяць відправили меморіальну плиту з українським прапором

На Місяць відправили мапу та прапор України – на металевій пластині. Меморіальна плита полетіла ракетою «Вулкан Кентавр» від компанії "Об'єднаний стартовий альянс" (United Launch Alliance).

Про це 8 січня повідомив Space.com, – пише Суспільне.

Ракета успішно стартувала з бази космічних сил на мисі Канаверал в американському штаті Флорида до Місяця. Ракета несе посадковий місячний модуль "Сапсан", який перевозить 20 різних корисних навантажень, включно з 5 науковими інструментами NASA та вантаж україно-британської компанії Spacebit.

Посадка космічного апарату запланована на 23 лютого в південному полярному регіоні Місяця. У разі успіху місії "Сапсан" стане першим американським космічним кораблем, який досягне поверхні Місяця з часів "Аполлона-17" у 1972 році.

Про відправлення на Місяць стяга та мапи України на ракеті "Вулкан Кентавр" стало відомо у День українського прапора 23 серпня.

"На знак солідарності з українським народом Spacebit надсилає прапор України з металевим тисненням із картою країни. У цій металевій пластині використовується новий тип покриття, яке раніше ніколи не випробовувалося на поверхні Місяця. Ці фарби створені на водній основі і можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років", — йдеться у повідомленні компанії.

Ще одне корисне навантаження на борту ракети — від компанії Celestis, що займається космічними меморіалами і відправляє в космос ДНК та кремовані останки клієнтів.

Зокрема, це проєкт Enterprise на верхньому ступені ракети. Це ДНК творця "Зоряного шляху" Джина Родденберрі та його дружини Маджел Барретт-Родденберрі, а також останки кількох акторів оригінального телесеріалу: Нішель Ніколс, Джеймса Дугана і Де Фореста Келлі, які грали лейтенанта Ухуру, головного інженера "Скотті" і командира корабля Леонарда "Боунса" Маккоя, відповідно.

На борту також летить ДНК деяких живих родичів цих людей, зокрема Рода Родденберрі, сина Джина і Маджел, та Венде Дуган, вдови Джеймса.

Надрукувати
мітки:
коментарів