Поділитись:

Назвали корупційні ризики, які є в новому законопроєкті про мобілізацію

Вівторок, 09 січня 2024, 08:50
Назвали корупційні ризики, які є в новому законопроєкті про мобілізацію

Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики.

Голова комітету Анастасія Радіна прояснила ситуацію і вказала, до яких саме норм відповідного законопроєкту є претензії, – інформує ТСН.

«Рішення комітету не означає, що члени комітету виступають проти удосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедлива, передбачувана – і без корупційних дірок», – написала Анастасія Радіна.

Вона надала перелік того, що, як вважають у комітеті, необхідно вдосконалити в законопроєкті для уникнення корупційних ризиків:

  • Не покладати на органи місцевого самоврядування обов’язок «забезпечити прибуття» військовозобовʼязаних до ТЦК. Місцеве самоврядування може надати транспорт, але без примусу. Обовʼязок «забезпечити прибуття» без уточнення способу «може породжувати свавілля»;
  • Визначити терміни та умови, за яких ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних до реєстру боржників із подальшими обмеженнями;
  • Керівник ТЦК не повинен отримати можливість внести когось до реєстру наступного дня після неприбуття (оскільки військовозобовʼязаний може не прибути з поважних причин), тоді як інших «не помічати» місяцями;
  • Прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу (не плутати з мобілізацією).

Зі слів Радіної, також потрібно доопрацювати подолання корупції у військово-лікарських комісіях та медико-соціальних експертних комісіях, процедури підтвердження обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації.

Антикорупційний комітет розглядає всі законопроєкти на етапі першого читання щодо корупційних ризиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів