Поділитись:

Як не замерзнути в такий холод: поради луцької лікарки

Вівторок, 09 січня 2024, 09:05
Як не замерзнути в такий холод: поради луцької лікарки

Луцька лікарка написала, як уникнути переохолодження та обмороження та що робити, якщо уникнути їх не вдалося.

Порадами у соцмережах подалилася сімейна лікарка Наталія Бєлоусова.

Найголовніше, заначила медикиня, правильно одягнутися.

«Декілька шарів зручного одягу буде забезпечувати адекватний тепло- та повітрообмін. Нижній шар - білизна, середній - светр чи кофта, верхній - штани, куртка. Взуття повинно бути вільним, інакше порушується кровообіг і ноги будуть мерзнути. Не варто забувати і про рукавички», – зазначила Наталія.

Серед іншого є ще кілька правил:

Не замотуйте ніс та рот шарфом. Крапельки осідають на тканину і моментально замерзають. Так є ризик переохолодження шкіри обличчя.

Перед виходом на вулицю обов'язково поїжте щось висококалорійне. Пийте достатню кількість рідини. Якщо вирушили на вулицю надовго, візьміть з собою термос теплого чаю.

«Якщо ж ви почали тремтіти, відчуваєте млявість, а ваша шкіра яскраво-червона чи навіть синюшна, то ймовірно у вас переохолодження. Зайдіть у тепле приміщення, випийте теплого напою. Ні в якому разі не вживайте алкоголь.

Якщо ж ваша шкіра набрякла, бліда чи сіро-жовта, ви відчуваєте оніміння, то це вже обмороження І ступеня. Найбільш вразливими є відкриті частини шкіри: ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук та ніг», – зазначила лікарка.

Також не можна розтирати шкіру снігом, опускати уражені ділянки у гарячу воду чи прикладати їх до батареї.

Зігріти шкіру потрібно поступово. У теплому приміщенні, накладаючи теплоізолюючі пов'язки на змінені ділянки. Ніс та вуха можна зігріти теплом рук (не розтирати, а просто прикласти).

Нагадаємо: волинські синоптики розповіли, коли відступлять морози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів