Поділитись:

У Британії астрономи відкрили мегасистему, чиї розміри суперечать теоріям Всесвіту

Субота, 13 січня 2024, 00:37
У Британії астрономи відкрили мегасистему, чиї розміри суперечать теоріям Всесвіту

Аспірантка Університету Центрального Ланкаширу Алексія Лопес виявила великомасштабну кільцеподібну космічну структуру, чиї розміри кидають виклик теоріям Всесвіту.

Про це повідомляє The Guardian, – передає Бабель. 

Йдеться про надскупчення галактик розміром 1,3 мільярда світлових років — учені назвали його Великим кільцем.

Це відкриття є значущим, оскільки розмір цієї мегасистеми кидає виклик нашому розумінню Всесвіту та суперечить фундаментальному космологічному принципу.

Від Землі до Великого кільця девʼять мільярдів світлових років, тож побачити його безпосередньо неможливо. Втім, якби ця система була видимою для нас на нічному небі, її діаметр можна було порівняти з 15 повними Місяцями.

Список відкриттів щодо великомасштабних структур потроху зростає, а Велике Кільце – вже не перша така космічна знахідка. Зокрема, у 2021 році Алексія Лопес відкрила ще одну мегасистему – Гігантську арку розміром 3,3 мільярда світових років.

Ба більше, Гігантська арка розташована відносно недалеко від Великого кільця, обидві вони розташовуються поряд із сузір’ям Волопаса.

Професор факультету фізики Ворицького університету Дон Поллакко сказав, що ймовірність такого близького розташування мегасистемам надзвичайно мала, тому ці два об’єкти, ймовірніше за все, пов’язані між собою та є частиною ще набагато більшої, масштабнішої структури.

За словами керівниці дослідження Алексії Лопес, ці відкриття свідчать про те, що стандартна космологічна модель потребує переосмислення.

«Як мінімум вона просто неповна, як максимум нам потрібна абсолютно нова теорема космології», – сказала Лопес.

Велике кільце вчені виявили шляхом аналізу даних Слоанівського цифрового огляду неба, каталогу далеких квазарів. Ці об’єкти такі яскраві, що їх можна побачити за мільярди світлових років, вони діють як гігантські лампи, освітлюючи проміжні галактики, які інакше залишилися б непоміченими.

Лопес зі своїми колегами використовувала кілька різних статистичних алгоритмів, щоб ідентифікувати потенційні великомасштабні структури, так і з’явилося Велике кільце.

Структура виглядає, як майже ідеальне кільце на небі, хоча додатковий аналіз показав, що структура має спіральну форму і схожа на штопор, спрямований до Землі.

Поки що вчені точно не знають, як могло виникнути Велике кільце. Вони припускають, що баріонні акустичні коливання раннього Всесвіту могли призвести до утворення такої структури. Або ж гіпотетичні космічні струни (розломи в просторі) все ж таки існують і призвели до скупчення матерії вздовж великомасштабних ліній розломів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів