Поділитись:

«Я розстріляю своїх однокласників»: у Луцьку російська ІПСО дісталась до школярів (відео)

Середа, 24 січня 2024, 20:55
«Я розстріляю своїх однокласників»: у Луцьку російська ІПСО дісталась до школярів (відео)

Нещодавно, у месенджері «телеграм» з'явилася дивна спільнота, в якій, буцімто, школяр з Луцька описує намір вчинити у місцевих школах терористичний акт – розстріляти своїх однокласників. Таких телеграм-каналів за короткий період часу з'явилося одразу декілька. 

Яка їхня роль, для чого їх створювали та чому – це ІПСО з російським слідом – розповідає телеканал «Конкурент TV».

«Чергова маніпуляція націлена на школярів і з присмаком російського ІПСО. Інформація висвітлена у сюжеті, ніщо більше, як чергова спроба залякування українців росіянами. Тож просимо, не сприймати викладені факти як загрозу. Адже усе це – справа рук російських спецслужб, які мають на меті дестабілізувати ситуації в українських регіонах», – застерігають журналісти.

Спершу, такі телеграм-канали були у загальному доступі, а згодом стали приватними.

Журналісти зазначають, що перша так спільнота з'явилась ще восени. Тоді у повідомленнях автор заявляв, що планує масштабний терористичний акт у школах Луцька і датою називав день у листопаді 2023 року:

«Я хочу стати першим, хто зробить повномасштабний терористичний акт на території України, я буду Луцьким стрілком. Я хочу здійснити терористичний акт у своїй школі, я дуже втомився від ненависті однокласників до мене. Радості у житті вже давно немає, я втратив її сенс. Мені просто нема чого жити. Після закінчення теракту, який буде дуже скоро, я застрелюся, це буде найкращим варіантом, ніж сидіти у в'язниці все життя. Мої однокласники, знайте – ви помрете насамперед».

У листопаді, звісно, нічого не трапилось. А цей канал швидко заблокували правоохоронці. Але вже в січні 2024 року з'явився ще один канал. Вже тут автор у своїх повідомленнях розповідав, що йому нібито 15 років. Стверджував, що має план дій, як вчини терористичний акт та публікував фото «батьківської зброї», яку хоче використати. Також у мережі з'явилось і повідомлення, яке нібито автор дописів надіслав на пошту луцької школи.

Цікаво, що і новостворений, і попередній канали вели російською мовою. Схоже і написання самих дописів, а також деякі тези. Журналісти наголошують, що засновник, скоріш за все, один і той самий.

Ці телеграм-спільноти – це інформаційно-психологічна операція, працювали над якою, найімовірніше, російські спеціалісти. Як зазначали раніше, усі повідомлення написані російською мовою. До того ж грамотною російською. Журналісти знайшли ще один цікавий момент. За їх словами, автор згадує Рослякова. Цитують: «я захотів побити рекорд Рослякова за кількістю вбивств...». Однак інцидент, про який йдеться, трапився на території окупованого Росією Криму. У 2018 в місцевому коледжі у Криму 18-річний студент Росляков вчинив масове вбивство. Додають, що це неабияк дивує, що «підліток з Луцька» ставить у приклад юного неадеквата з окупованого міста.

Загалом, ІПСО з початку повномасштабного вторгнення стала досить поширена. Автори ІПСО націлені поширити дезінформацію, пропаганду або ж вчинити диверсію у тилу, чи навіть кібератаку. Ця ситуація з подібним телеграм-каналами ще одне цьому підтвердження. Такі операції націлені на дітей, тому важливо, аби вони не стали жертвами подібних маніпуляцій.

«Це явище потребує, на мою думку, достатньо системного підходу. Батьки повинні проаналізувати свої стосунки з дітьми. Якщо в сімʼї є ось це відчуття безпеки, якщо є відчуття того, що я приналежний до цієї групи, я потрібен і мене чують, як правило такі діти пройдуть мимо. Вони можуть знати про ці повідомлення, можуть чути про ці інформаційні атаки, але таких дітей буде важче зачепити, таких дітей буде важко втягнути в цю переписку. Ми розуміємо, що до телеграм-каналів все ж таки більше будуть націлені такі старші підлітки. І, звичайно, ми повинні розуміти, що багато тут залежить від того, наскільки дитина бачить причинно-наслідкові звʼязки. Ми маємо говорити з дітьми. Я 6 радила батькам натомість описати, як ви почуваєтеся через те, що інший робить чи говорить. Мова йде про вас. Тобто вислухати, і стане набагато легше», – каже психологиня Ірина Грицюк.

Тим часом над викриттям тих, хто стоїть за такими телеграм-каналами активно працює кіберполіція.

Телеканал «Конкурент TV» звернувся за коментарем до Департаменту кіберполіції національної поліції України. Додають, що невдовзі буде більше інформації щодо телеграм-каналів, які пропагували насилля та вбивство у луцьких школах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024