Поділитись:

У Волинському окружному адмінсуді будуть нові судді: хто ці люди

Четвер, 08 лютого 2024, 12:11
У Волинському окружному адмінсуді будуть нові судді: хто ці люди

Вища кваліфікаційна комісія суддів України за результатами конкурсу рекомендувала призначити двох нових суддів до Волинського окружного адміністративного суду. Посади повинні отримати адвокат Назар Стецик та прокурор Віталій Шепелюк. До одного з кандидатів у ВККС було чимало питань через майно родини. Іншого ж тестували на знання суддівських повноважень. 

Про це пише Ольга Приходько для «Сили правди».

Співбесіди з кандидатами до Волинського окружного адміністративного суду відбулися 23 січня 2024 року.

Конкурс на вакантні посади суддів оголосили у вересні 2023 року. Планувалося, що за результатами цього добору у місцевих загальних, адміністративних та господарських судах України загалом з’явиться 560 нових представників судової влади. Зокрема, для Волинської області шукали 10 суддів у міські, міськрайонні та районні суди, одного суддю у Господарський суд та двох – у Волинський окружний адміністративний суд. Добір проводили серед кандидатів, які раніше склали кваліфікаційний іспит та були зараховані до резерву. Це були переважно адвокати, прокурори, науковці-правники.

Серед кандидатів на посаду суддів Волинського адміністративного суду у грудні минулого року переможцями визнали Назара Стецика та Віталія Шепелюка.

За результатами кваліфікаційного іспиту, складеного раніше, Стецик набрав 197 балів у спеціалізації з адміністративного судочинства, в той час як прохідними були 157,5 балів. З таким результатом він посів п’яте місце в рейтингу серед усіх кандидатів на посади в адміністративних судах. Шепелюк за результатами іспиту мав 198,5 балів. Це третє місце в цьому ж рейтингу.

У грудні ж 2023 року вони отримали переможні місця в рейтингу серед кандидатів безпосередньо до Волинського окружного адміністративного суду. Водночас 23 січня 2024 року члени Вищої кваліфікаційної комісії провели з ними фінальні співбесіди.

Назар Стецик під час співбесіди розповів, що тривалий час працює адвокатом.

«У 2006 році я почав працювати у великій приватній компанії, в якій працюю і по сьогодні. Починав з посади юрисконсульта, працював в договірному відділі підприємства. Це була зона відповідальності комерційних правовідносин, укладання договорів. Впродовж праці на підприємстві я фактично досягнув професійного розвитку, оскільки в подальшому очолив відділ договірної практики. У 2008 році я активно починаю займатися напрямком трошки іншим  це претензійно-позовна робота. З 2008 року і по сьогоднішній день я є активним учасником судових процесів у якості представника підприємства, у якості адвоката», – повідомив Назар Стецик.

У своїй декларації кандидата на посаду судді за 2022 рік він зазначив, що працює в адвокатському об’єднанні «Золоті ворота», у якому додатково має частку – 20%. За сумісництвом отримував зарплату також від ТОВ «ВОГ Ресурс» та ТОВ «Вест Петрол маркет». Останні входять у групу компаній WOG, їхні бенефіціарні власники – бізнесмен Сергій Лагур та колишня дружина нардепа з Волині Степана Івахіва Світлана Івахів. У 2022 році він посів 54-те місце у рейтингу найбагатших українців. 

Від підприємств WOG за 2022 рік Стецик сукупно задекларував 29,5 тисячі гривень зарплати. Від адвокатського об’єднання він мав 188,8 тисячі гривень зарплати та, окрім того, скористався державною програмою єПідтримка і одержав 6500 грн допомоги.

Співбесіда з Назаром Стециком на посаду суддіСпівбесіда з Назаром Стециком на посаду судді
 

На співбесіді членів комісії зацікавила чимала кількість нерухомості у власності тестя та тещі Назара Стецика, які працюють в КП «Луцьке підприємство електротранспорту». Вони володіють двома земельними ділянками та частиною будинку у Луцьку на 303 квадратних метри, а ще – трьома земельними ділянками на 2,3 га у Ковельському районі.

У Стецика спитали, як працівники комунального підприємства могли придбати цю нерухомість? 

«Я не вважаю, що це буде завадою, всьому є логічні пояснення. Ви вже самі зауважили, що мова йде про мого тестя, тещу. Вони є звичайними працівниками комунального підприємства. Земельні ділянки, про які ви озвучили, дві з них — це земельні ділянки, на яких розташований будинок, де вони проживають. Одна земельна ділянка з цільовим призначенням для розміщення житлової нерухомості, а друга — для ведення садівництва. І три земельні ділянки були у 2019 році успадковані тещею внаслідок смерті рідної сестри. Тобто, це не куплені, не придбані, а те, що залишилося їй в спадок»,  відповів кандидат.

Батьки його дружини у 2022 році також отримали кошти за програмою єПідтримка. На дружину Стецика Тетяну була зареєстрована земельна ділянка та об’єкт незавершеного будівництва на 213 квадратних метрів у Луцьку. Сам Назар Стецик жодної нерухомості у власності у 2022 році не мав.

Іншим переможцем конкурсу на посаду судді Волинського окружного адміністративного суду став Віталій Шепелюк, який тривалий час працює у Волинській обласній прокуратурі.

За результатами співбесіди Віталія Шепелюка рекомендували призначити суддеюЗа результатами співбесіди Віталія Шепелюка рекомендували призначити суддею
 

Відповідно до його декларації, у 2022 році він не мав у власності жодної нерухомості чи авто.

Натомість Шепелюк вказав користування земельною ділянкою та будинком на 245 квадратних метрів у Луцьку, які офіційно знаходяться у власності батька. Окрім того, зазначив користування автівкою BMW X3 2013 року випуску, якою теж володіє батько. Користуватися BMW прокурор офіційно почав з 2020 року. Середня ринкова вартість цього автомобіля зараз – близько 17 тисяч доларів. До цього він їздив на Toyota Camry 2014 року випуску, оформленій на Віталія Величка.

У 2022 році Віталій Шепелюк отримав понад мільйон гривень зарплати, 265 тисяч гривень пенсії та задекларував заощадження: 8000 доларів у готівці і пів мільйона гривень на банківських рахунках.

Під час співбесіди Вища кваліфікаційна комісія суддів не ставила йому питань щодо нерухомості чи авто. У Шепелюка цікавилися питаннями на кшталт, чи може суддя виносити рішення та розглядати справи під час своєї відпустки, а також принципами здійснення правосуддя.

За результатами цих співбесід Назара Стецика та Віталія Шепелюка рекомендували призначити суддями Волинського окружного адміністративного суду. Надалі Вища рада правосуддя має зробити відповідне подання Президентові України про призначення.

Варто додати, за результатами конкурсу нові представники Феміди повинні з’явитися також у Господарському суді Волинської області, Володимир-Волинському міському суді, Іваничівському районному суді, Камінь-Каширському районному суді, Ковельському міськрайонному суді, Луцькому міськрайонному суді та Нововолинському міському суді.

25 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів вже рекомендувала призначити суддею Господарського суду Волинської області Світлану Бідюк. 1-го лютого погодили призначення Олександра Гайворонського на посаду судді Нововолинського міського суду.

Водночас з кандидатами до інших судів співбесіди ще тривають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
25 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024