Поділитись:

Тарифи на опалення в Україні до кінця 2016 року зростуть ще у 1,5 рази

Субота, 30 січня 2016, 19:48

Тепло в Україні здорожчає щонайменше в півтора рази до кінця 2016 року.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузях енергетики та комунальних послуг, анонсувала підвищення тарифів у кілька етапів. Наступний - уже першого квітня, - йдеться у сюжеті ТСН.

За вимогами Євросоюзу, споживачі мають купувати теплоносії за ринковою ціною вже до 2017-го. Зараз українці сплачують тільки 65% вартості і вже вчаться заощаджувати і тепло, і гроші.

Мешканка Луцька Ніна не вмикала обігрівач вже 5 років. Стільки ж уже не бореться із пліснявою на стінах. В найлютіші морози у квартирі стабільні +20. А от тарифи на опалення – уп'ятеро менші, ніж по місту.

Її будинок - половина гуртожитку технічного університету. Малосімейну частину мешканці приватизували, потім створили ОСББ і почали ремонт будівлі. Одразу замінили електропроводку і щитові - по 1200 гривень із квартири, зате тепер бойлерами заощаджують на гарячій воді. Потім взялилися за тепло - поміняли труби і взяли в кредит індивідуальний тепловий пункт.

ІТП дозволяє купувати у постачальника рівно стільки теплоносія, скільки потрібно для конкретного будинку. Щойно достатня кількість теплоносія заходить у систему, автоматична засувка закривається, далі тепло циркулює будинком доти, доки тримає відповідну температуру. Щойно вона знижується хоча б на десяту градуса, тепло випускають - і цикл повторюється.

За минулий опалювальний сезон колишній гуртожиток заощадив майже 80 тисяч гривень. Проте нагріти будинок - півроботи, складніше тепло утримати. Вентиляційні канали випускають 27 відсотків тепла. Стільки ж - вікна і двері. І майже сорок процентів тепловтрати йде через зовнішні стіни. Утеплення окремої квартири суттєвого результату не дасть, а от додаткових щілин у стіні наробить.



Орест Пахолюк зі своїм тепловізором фіксує слабкі місця цього ж таки будинку, проте неприватизованої та неутепленої його частини - студентського гуртожитка. Що яскравіший колір, то більша тепловтрата. Тепло у гуртожитку намагаються втримати, наглухо позачинявши вікна. Натомість в утепленій частині будинку половина відчинені. І тільки вони дають яскраві плями на теплограмі.

Регіональний експерт Волинської області проекту енергоефективності в житловому секторі Петро Лавринюк уже три роки вивчає питання енергоефективності. Каже, українці досі платять за тепло тільки 65% вартості. Євросоюз вимагає переходу на ринкові ціни, тож тарифи невпинно зростатимуть, і за підрахунками експерта, невдовзі нам доведеться платити по 40 гривень за квадратний метр. І шукати способів зекономити. Раніше повідомлялося, що у кількох містах України планують підвищити тарифи на теплопостачання. Це, зокрема, може стосуватися Києва, Черкас, Рогатина, Олександрії, Бердичева, Ладижиного, Кривого Рогу та інших міст. Відповідні проекти постанов на своєму сайті оприлюднила Національна комісія,що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Нагадаємо, із 1 березня в Україні здорожчає електроенергія, а з 1 квітня зміняться (може навіть впадуть) ціни на газ.

Надрукувати
мітки:
коментарів