Поділитись:

Україна й Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю: опублікували текст

П'ятниця, 16 лютого 2024, 15:26
Україна й Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю: опублікували текст

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Берліна підписали з канцлером Німеччини Олафом Шольцом двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

Текст угоди опублікували на сайті Офісу президента у п'ятницю, 16 лютого, повідомила «Європейська правда».

Угода складається з восьми розділів. У ній немає згадок ні про безпекові запевнення, ні про безпекові зобов'язання, на чому наполягає Україна у діалозі з партнерами, натомість ідеться про безпекову співпрацю.

«Німеччина має намір надавати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти Україні захистити себе, відновити територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє», – йдеться у тексті угоди.

Німеччина обіцяє продовжувати надавати безпекову та військову підтримку Україні протягом усього строку дії угоди, який визначений терміном 10 років.

Німеччина обіцяє надалі підтримувати Україну на шляху реформ, а Україна зобов’язується продовжувати реформи, приділяючи особливу увагу сферам, визначеним для вступу до ЄС та викладеним у рекомендаціях Єврокомісії від 8 листопада 2023 року.

Всеохоплююча реформа, за угодою, є необхідною для євроатлантичних прагнень України, а також для її майбутньої безпеки.

У випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну на вимогу будь-якого з учасників угоди передбачені консультації протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

Німеччина підтверджує, що за таких обставин вона надасть Україні за необхідності швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу, шукатиме згоди в ЄС щодо накладення на Росію економічних та інших витрат, а також консультуватиметься з Україною щодо її потреб під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого в статті 51 Статуту ООН.

Щодо вступу України до ЄС – «Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС і надавати практичні вказівки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
04 квітня 2024
02 квітня 2024
29 березня 2024
26 березня 2024
17 березня 2024