Поділитись:

Відходи з Ковеля перевезуть у сусідні філії "Укрветсанзаводу"

Середа, 29 березня 2017, 17:11
Відходи з Ковеля перевезуть у сусідні філії «Укрветсанзаводу»

Ситуація, що виникла на Ковельщині через діяльність філії державного підприємства "Укрветсанзавод", вкрай критична. Адже підприємство, яке два місяці майже не проводило переробку відходів тваринного походження, продовжувало звозити та складувати їх. У результаті накопичено близько 3-ох тисяч тонн сировини.

Про це йшлося 29 березня на спільному засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

Ковельський міський голова Олег Кіндер зазначив, що звернення з боку міської влади були ще з 2010 року. Незважаючи на це, отримували лише "відписки" про відсутність перевищення норм шкідливих викидів тощо. А з початком 2017 року керівник підприємства починає приймати до 400 тонн сировини в день, в той же час як потужності заводу – 15 тонн, однак через несправність обладнання переробляли лише 5 тонн у день.

"Ми сьогодні маємо проблему не лише Ковельщини. Адже територія району розпочинається за 200 метрів від заводу, але потічки, струмки, канави йдуть в річку Турія, яка протікає територією Камінь-Каширського району та впадає в Прип'ять і Дніпро. Відтак, територія охоплення надзвичайної ситуації техногенного характеру не обмежується Волинню. Тому просимо регіональну комісію ТЕБ та НС визначити дану ситуацію як надзвичайнуситуацію регіонального значення, а не місцевого", – зазначив він.

Зі слів директора Ковельської філії ДП "Укрветсанзавод" Вадима Сухоноса, який вже виконує свої обов'язки протягом 8 місяців, підприємство, яке побудоване ще в 1978 році, нині є неприбутковим передусім через застаріле обладнання. Коли він розпочав свою роботу на підприємстві, то філія мала близько 1 мільйона гривень боргу та 600 тонн гнилої сировини на її території, тому почав звертатися у різноманітні інстанції для вирішення проблеми. Нразі власними силами вдалось погасити 1/3 загальної заборгованості і оплачувати поточні платежі. Що ж стосується нинішньої ситуації, то відповідно до наказу виконувача обов'язків генерального директора ДП "Укрветсанзавод" Віктора Підгорного від 23 березня філії в Ковелі заборонено прийом нової сировини. Окрім того, наказ від 24 березня зобов'язав підприємство організувати завантаження та перевезення сировини на 5 сусідніх філій, що розташовані у Рівненській, Вінницькій та Хмельницькій областях. Тому розроблено відповідний графік. Усього планують транспортувати 360 тонн до 4 квітня.

Однак, відповідні заходи не вирішать ситуацію, адже накопичено більше 3,5 тисяч тонн відходів тваринного походження. Представники регіональної комісії визначили термін до 5 травня для вивезення сировини, на що отримали шквал критики зі сторони представників міста, тим паче, що стрімке потепління може призвести до екологічної катастрофи.

Вадим Сухонос також заявив, що фінансування з боку держави нині відсутнє, сировина для переробки також не надходить. Зовсім скоро нічим буде платити навіть заробітну плату працівникам. Тому на першочергові заходи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідно 285 тисяч гривень, а на майбутнє, для нормально функціонування підприємства, – ще 1 мільйон 400 тисяч гривень.

Однак жителі прилеглих до заводу територій проти цього, адже втомилися дихати смородом, пити брудну воду і вирощувати городину в забрудненому ґрунті, тоді коли керівництво підприємства нічого не робить для вирішення ситуації. Тому категорично вимагають закриття Ковельської філії після вивезення нагромадженої сировини. Так і залишилось не з'ясованим питання, хто дав дозвіл завозити і зберігати таку кількість рештків тваринного походження.

"Законом про місцеве самоврядування в Україні визначено не лише повноваження міського голова і міст виконкому, а й відповідальність за те, що відбувається на території громади, а саме вжиття відповідних заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації місцевого значення відповідно до закону тощо. Система побудована таким чином, що міський голова, виконком та місцева комісія має реагувати на ті події, які відбуваються на території громади. У випадку, якщо ситуація виходить на новий рівень, то далі включається регіональна комісія. Проблема почалась дуже давно, однак загострилась вона тоді, коли Сухонос прийняв рішення, незважаючи на несправність обладнання, продовжувати приймати сировину, кількість якої врази більша, ніж можна було переробити", – наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук.

У підсумку зустрічі ухвалили протокольне рішення щодо подальших дій відповідних органів влади. Окрім того, діяльність Ковельської філії ДП"Укрветсанзавод" тепер постійно на контролі міської та обласної влади, для якнайшвидшого розв'язання проблеми та недопущення нових порушень.

Надрукувати
мітки:
коментарів