Поділитись:

Через війну в Україні зниклими безвісти вважаються не менше 23 тисяч людей

Вівторок, 20 лютого 2024, 05:23
Через війну в Україні зниклими безвісти вважаються не менше 23 тисяч людей

За останні два роки Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) у співпраці з національними товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Україні, Росії та інших країнах допоміг 8 000 родин отримати інформацію про долю чи місцеперебування їхніх зниклих безвісти близьких.

Такі дані МКЧХ наводить станом на кінець січня 2024 року, – пише Суспільне.

Загалом протягом двох років МКЧХ отримав понад 115 000 звернень – телефоном, через онлайн-форми, листами чи особисто – від сімей в Росії та Україні, які розшукують своїх зниклих безвісти родичів.

«Ми допомогли тисячам розлучених родичів зв’язатися з їхніми близькими чи дізнатися більше про їхню долю, але безліч людей ще не отримали жодних звісток. Щодня ми працюємо задля того, щоб допомогти ще більшій кількості родин», — сказав голова Бюро Центрального агентства розшуку (БЦАР) МКЧХ Душан Вуджасанін.

За словами його словами, на сьогодні в Україні зниклими безвісти вважаться не менше 23 000 людей.

Про Бюро Центрального агентства розшуку МКЧХ

БЦАР було засновано в березні 2022 року. Воно співпрацює зі сторонами конфлікту для запобігання зникненням людей та для підтримки родин, які шукають своїх родичів по обидва боки від лінії фронту.

Згідно з Женевськими конвенціями як російські, так і українські органи влади заснували національні інформаційні бюро (НІБ), задачею яких є збір, централізація та передача інформації щодо захищених осіб (зокрема військовополонених та інтернованих цивільних осіб), які перебувають під їхнім контролем.

БЦАР діє як нейтральний посередник між Росією та Україною. Воно збирає, централізує, забезпечує захист та передає таку інформацію від однієї сторони іншій. Женевські конвенції передбачають, що сторони повинні повідомляти МКЧХ про всіх захищених людей, які перебувають під їхнім контролем, що значно зменшує ймовірність їх зникнення.

Зниклі безвісти в Україні

У жовтні 2023 року заступник голови МВС Леонід Тимченко в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів, що наразі Міністерство внутрішніх справ має дані про 26 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин. З них 11 тисяч людей — цивільні, близько 15 тисяч — військові.

У листопаді 2023 року Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко інформував, що українці, які перебувають у Європі, можуть здати зразки ДНК для пошуку своїх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів