Поділитись:

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол

Четвер, 29 лютого 2024, 10:00
💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол

У Луцьку запускають кафе суспільного впливу misto.cafe. Це абсолютно новий для міста формат закладу. Він передбачає 100 співзасновників. А 80% прибутку йтиме на підтримку громадських проєктів для розвитку Луцька.

А ще у misto.cafe буде подієвий майданчик і крамниця українських виробів. Та передусім це – сучасний заклад зі смачною кухнею.

Хто це вигадав?

Проєкт ініціювала платформа «Алгоритм дій» у співпраці з івано-франківським «Теплим містом», взявши за основу модель ресторану Urban Space 100.

Urban Space 100 — перший в Україні громадський ресторан, який спрямовує левову частку прибутку на реалізацію громадських проектів. Автором ідеї створення цього закладу є платформа «Тепле місто». Ресторан успішно функціонує вже понад 9 років.

У чому суть ідеї «кафе суспільного впливу»?

80% чистого прибутку від діяльності закладу будуть спрямовані на підтримку громадських проєктів. На період військового стану у фокусі грантових сезонів – ініціативи, пов’язані з військовими та ветеранами. Крім того, розглядатимуть проєкти з розвитку інфраструктури, соціальної, культурної чи освітньої сфер Луцька.

Тобто, абсолютно кожен стає частиною впровадження змін. Гості закладу, оплачуючи рахунок, створюють фінансове забезпечення для майбутніх грантів. Активісти пропонують ідеї – і отримують кошти на їхню реалізацію.

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол

Хто є співзасновниками misto.cafe?

У misto.cafe буде ціла сотня співзасновників.100 соціально активних людей з однаковим вступним внеском та рівними правами. Усі вони будуть обирати, на які саме громадські проєкти йтиме 80% чистого прибутку закладу. Такі рішення прийматимуть на загальних зборах щокварталу — відповідно до старту грантових сезонів.

Важливо: співзасновники не втручатимуться в операційну діяльність закладу і не претендуватимуть на розподіл прибутків, оскільки це суперечить початковій ідеї проєкту.

Щоб стати співзасновником, треба заповнити форму на сайті misto.cafe. Після чого отримати позитивні рекомендації від чинних учасників і жодного негативного, зробити внесок та надати згоду на відкриту участь у проєкті.

Наразі відомо про шістьох перших співзасновників: Катерину Ковальчук, Левка Давидюка, Яну Тарарай, Тараса Пахолюка, Іванну Ковальчук та Вадима Курилюка.

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол

Хто керуватиме кафе?

Відомий у Луцьку «кафеголік» Сергій Капацина, котрий має понад 19 років досвіду в управлінні ресторанним бізнесом.

Як з’явилося гасло misto.cafe?

«Різні люди одне місто. Різні люди одне місце» — гасло нового кафе, яке запропонували автори інтер’єру проєкту, відома українська майстерня архітектурного дизайну balbek bureau.

Воно закликає об’єднувати зусилля, щоб творити зміни, доповнювати місто новими проєктами та сенсами. Адже у партнерстві – сила, навіть, якщо ми у чомусь різні.

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол

Де розташований заклад?

У центрі Луцька – на вулиці Богдана Хмельницького, 26.

Коли відкриття?

Наприкінці весни. А доти – ви можете заповнити анкету, щоб стати одним із співзасновників кафе.

Створення misto.cafe було ініційоване командою платформи «Алгоритм дій».

СЕО платформи Алгоритм дій Вадим Махомед у соцмережах поділився першими емоціями після початку запуску проєкту:

«Мушу визнати, що я недооцінив.

Недооцінив наскільки у нас активні лучани. Але розумію, наскільки крута команда, яка за 17 днів запустила краудфандингову кампанію з крутим сайтом.

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол 

І що в результаті? За вчорашній вечір прилетіло 29 заявок на співучасть у Misto.сafe: кафе суспільного впливу. Потенційно 35% необхідної кількості учасників вже є.

Доєднуються люди, які розуміють та вірять у майбутнє України та Луцька. Бо інвестиція у кафе суспільного впливу — це гра в довгу. Ця інвестиція почне працювати не сьогодні й не завтра. Якісні зміни будуть лише згодом, лише коли misto.cafe стане на ноги», – зазначив він.

Меню та цікаві «плюшки»

Як розповів керівник misto.cafe Сергій Капацина, у закладі буде змішане меню.

«Зараз кримськотатарська кухні стає все популярнішою. У нас вона також буде представлена кількома позиціями. І це не через те що я з Криму (сміється, - ред.), хоча це також впливає. Просто люди почали це сприймати. До того ж, це дуже смачна кухня.


Далі Європа, трохи Азії, трохи Америки. Також буде низка борошняних виробів (яких саме, тримаємо поки в секреті)», – каже менеджер.

💖 Навесні у серці Луцька з'явиться унікальний заклад: у чому весь прикол 

Серед цікавого – з кухарів і бартендерів в кафе зроблять амбасадорів.

«До прикладу, ми запросимо 5 шеф-кухарів – з Луцька, Львова, Києва, які представлять по 2-3 свої страви. Час від часу кулінари проводитимуть гатровечори, аби люди могли скуштувати різноматітні страви та дізнатися, який заклад представляє той чи інший шеф. 


Якщо ми говоримо про бар, то він буде розділений на два сегменти: кав'ярня, де будуть десерти та випічка, і коктейльна стійка з відповідними напоями. Будуть і різні прикольні напої крафтового формату», – зазначив Сергій Капацина.

Ще один з напрямів – zero waste – виробництво без відходів.

«Будемо намагатися робити повний цикл усіх заходів: від сортування відходів і до екопакування, аби можна було мінімізувати використання пластику і зайвого паперу. Навіть той же стік цукру неможливо переробити, адже оболонка з крафтового паперу, а всередині – целофан. Ми будемо відмовлятися від одноразових паперових рушників, спробуємо компостувати і вирощувати трави типу базиліка, розмарину і тим'яну, а потім використовувати на кухні», – поділився керівник.

Задача кафе, за словами Сергія, – максимально заробляти гроші, надаючи якісний продукт, сервіс, креативні подачі, новинки, а ще – стежити за трендами, аби розивати ринок. 

«Цей заклад буде ближчим до людей і ми це уже скоро покажемо», – додав Сергій Капацина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів