Поділитись:

OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному

Середа, 21 лютого 2024, 03:33
OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному

В епоху розвитку штучного інтелекту приватність та конфінденційність інформації все частіше потрапляє під загрозу. Методи Шерлока Холмса поступово втрачають свою цінність, а пошук людини за клаптиком одягу на фото вже не вигадка, а реальність.

Як це можливо і де це використовують найбільше дізнаємося у матеріалі.

Що таке OSINT

OSINT-технології – це розвідка за відкритими джерелами. Інформацію часто шукають на сторінках у соцмережах, інтернет-платформах та навіть у базі університетів чи місця роботи.

Зазначимо, що Open Source Intelligence – це не купівля чи підслуховування даних, а лише збір інформації, яку опублікували самі користувачі чи ЗМІ на відкритих платформах. Таку технологію здавна використовують у роботі розвідки багатьох країн і Україна – одна з них.

Хто і для чого використовує OSINT

Як пишуть журналісти Explainer, знайди те, чого не існує – не тільки фраза з відомої казки, а головний слоган міжнародної групи незалежних журналістів Bellingcat, які на основі відкритих даних (фото, відео, записів перемовин) виявили можливих причетних до збиття рейсу MH-17 «Малазійських авіаліній» у липні 2014 року. Разом із командою незалежних блогерів Conflict Intelligence Team (CIT) вони детально інформують про широкомасштабне вторгнення росії в Україну.

Яскравим прикладом застосування цих технологій є, зокрема, ідентифікація полеглих українських бійців, які російські військові постять у соцмережах. Найбільша OSINT-спільнота в Україні Molfar регулярно розслідує воєнні злочини та навчає цьому інших. А ще вони можуть надати розгорнутий «звіт про людину» та дослідити усі ризики ймовірного партнерства чи наявність бізнес-активів. Таку собі «голку в сіні» нерідко знаходять у можновладців та зрадників України.

OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному 

Саме так журналісти з Bihus.info нещодавно виявили цілу низку пов’язаних з росіянами бізнесів, які продовжують працювати в Україні та Європі, про що йдеться у сюжеті Наталі Лазарович.

Open Source Intelligence у сучасному світі це такий собі Робін Гуд для звичайних громадян. Проте, він також має свої недоліки.

Чим небезпечний OSINT ресурс?

Ця технологія відкрита для всіх охочих і росіяни – не виняток. Все, що ми постимо в інтернеті, залишає свій цифровий відбиток, що може зіграти на руку ворогові. Наприклад, запуски ракет нерідко відбувалися по тих самих точках розташування через відеосюжети іноземних журналістів з місця подій або фото, які українці публікували у соцмережах.

«Щоб запобігти цьому, – додає консультант із цифрових технологій Віталій Мороз, – на час війни український уряд ввів значні обмеження на публікацію чутливого контенту, який стосується нашої обороноздатності. З іншого боку, держава пропонує громадянам повідомляти їй інформацію про пересування ворога».

Не такий страшний чорт як його малюють

Фактично, OSINT-технології лише звучать загрозливо. У сьогоденні цей ресурс допомагає вирішити цілу купу проблем, про які ми навіть не задумуємося. Наприклад, підібрати пральну машинку у магазині за однією фотографією з відео на YouTube, дізнатися породу собаки за плямами на тілі, познайомитися з людиною, котра також відвідала концерт спільного улюбленого виконавця.

Шерлок Холмс сучасності або як стати агентом з ОSINT

Скажімо, Вам сподобалася лампа на фото з квартири відомої блогерки. Колір роздивитися неможливо, назва бренду також невідома. Видно лише силует тіні на стіні.

OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному 

 

Подібний елемент декору ідеально впишеться в інтерʼєр, тож питання з пошуку цієї лампи постало ребром. Отже, пора діяти.

Для початку беремо зображення і «проганяємо» його через безкоштовний ресурс Google Lens.

OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному 

І вуа-ля! Як бачимо, дядько Google сам знайшов, вказав і дав посилання на магазини, де таку лампу можна з легкістю придбати.

OSINT-технології, або Як знайти голку в сіні по-сучасному 

Це базові «фішки» OSINTу, а що за допомогою нього роблять досвідчені фахівці — не уявити.

Софія Кручініна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
27 лютого 2024
19 лютого 2024
09:07
24 січня 2024
17 січня 2024
11 січня 2024
10:01
10 січня 2024