Поділитись:

Зупинятимете не українські фури, а російські танки: депутати Луцькради просять розблокувати польський кордон

Автор: Максим Косюр |
Середа, 21 лютого 2024, 10:34
Зупинятимете не  українські фури, а російські танки: депутати Луцькради просять розблокувати польський кордон

Луцьк звернеться до керівників, депутатів та мешканців міст-побратимів Республіки Польща з проханням донести до мешканців прохання не блокувати кордони між нашими державами.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міської ради у середу, 21 лютого.

«Прийняття цього рішення викликане суспільним резонансом та економічними збитками для України, в тому числі й мешканців Луцької територіальної громади, спричинений блокуванням державного кордону з Республікою Польща польськими аграріями», – йдеться у пояснювальній записці.

Там додають, що через протести поляків Україна в цілому та Луцька громада, зокрема, невчасно отримують гуманітарну та військову допомогу. Звертатимуться до міста Білосток, міста Жешув, міста Замость, міста Люблін, міста Ольштин, міста Торунь та міста Хелм.

Як зауважив автор звернення, депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик, міська рада безумовно вдячна партнерам за допомогу, але дії окремих аграріїв ставлять під загрозу життя українських воїнів. Бо ж через блокаду гуманітарна допомога та зброя вчасно не надходять.

«Всі ми знаємо, яка зараз ситуація на україно-польському кордоні. Блокують вантажівки, потяги, автомобілі, висипають зерно. Наш уряд намагається вирішити це на урядовому рівні. Луцька міська рада не може стояти осторонь. Ми можемо звернутися до наших міст-побратимів. Суть звернення в тому, що ми дякуємо нашим партнерам за гуманітарну допомогу та зброю. Проте через деяких аграріїв до нас не доходить вчасно та ж гуманітарна допомога і зброя. Через це гинуть наші воїни», – сказав депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Отож, як зазначив Лучик, депутати проситимуть у міст-побратимів:

  1. Донести до мешканців своїх громад наше прохання не блокувати кордони між нашими державами, поки Україна відстоює свою незалежність та цінності європейського демократичного суспільства;
  2. Звернутися в профільні асоціації польських фермерів та перевізників з проханням припинити блокування українського кордону та почати пошук компромісних рішень через переговори;
  3. Звернутися до Уряду Польщі та Європейської Комісії з проханням пришвидшити врегулювання цієї ситуації.

«Росія – наш спільний ворог. Українці й поляки – по одну сторону барикад. І якщо Україна не зможе захищатися сьогодні, то завтра полякам доведеться зупиняти на своєму кордоні не українські вантажівки, а російські танки», – резюмують у зверненні.

Повний текст звернення подаємо нижче:

Ми, депутати Луцької міської ради, висловлюємо щиру подяку польському народові, керівництву та мешканцям міст-побратимів Луцька у Республіці Польща за підтримку в нелегкі часи повномасштабної збройної агресії та вторгнення Російської Федерації в Україну.

Ми дякуємо за надану військову допомогу нашій державі, фінансову та гуманітарну допомогу нашому місту та країні, дякуємо за прихисток на території Польщі, наданий українцям, які тікали від війни. Польський народ став прикладом гуманності та добросердечності для усього світу.

Усі українці працюють на перемогу, яку очікує уся європейська демократична спільнота. Зокрема і наші аграрії, які збирають зерно на замінованих росіянами полях. Тому дуже болючими для нас є блокування кордонів між нашими країнами. Нам боляче бачити як нищиться наше зерно, зібране під ракетними атаками, ціною людського життя.

Ми розуміємо з якими викликами стикаються польські аграрії та перевізники через збройну агресію Росії в Україні та її наслідки. Проте, ми переконані, що ці проблеми можна вирішити шляхом міжурядових переговорів на дипломатичному рівні, а не через блокування кордону, яке шкодять не лише українцям, а й самим полякам.

Зараз склалася така ситуація, що Україна не має власного авіасполучення. Морські перевезення знизилася в рази через атаки російськими ракетами на українські морські порти та небезпеку морських перевезень. Важливим вікном для торгівлі зі світом залишається західний кордон України, через який здійснюється більшість пасажирських і вантажних перевезень.

Через кордон між нашими країнами їдуть не лише товари, а й зброя та гуманітарна допомога. Кожен день затримки в доставці цієї допомоги – це сотні вбитих українців, які її не отримали вчасно.

Заблокований кордон – це мільярдні збитки для нашої економіки, яка працює на оборону. Кожна недоотримана гривня українською економікою – це відсутність потрібного озброєння у нашого захисника на фронті.

Звертаємось з глибокою повагою до наших міст-побратимів з Республіки Польща та просимо:

  1. Донести до мешканців своїх громад наше прохання не блокувати кордони між нашими державами, поки Україна відстоює свою незалежність та цінності європейського демократичного суспільства.
  2. Звернутися в профільні асоціації польських фермерів та перевізників з проханням припинити блокування українського кордону та почати пошук компромісних рішень через переговори.
  3. Звернутися до Уряду Польщі та Європейської Комісії з проханням пришвидшити врегулювання цієї ситуації.

Росія – наш спільний ворог. Українці і поляки – по одну сторону барикад. І якщо Україна не зможе захищатися сьогодні, то завтра полякам доведеться зупиняти на своєму кордоні не українські вантажівки, а російські танки.

Сподіваємося на ваше розуміння та підтримку.

Нагадаємо: українські прикордонники отримали від представників Прикордонної варти Польщі інформацію про плани страйкарів щодо більш жорсткого обмеження руху транспортних засобів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02