Поділитись:

Помер екснардеп, Герой України Степан Хмара

Середа, 21 лютого 2024, 13:38
Помер екснардеп, Герой України Степан Хмара

Внаслідок важкої хвороби помер 86-річний депутат трьох скликань, Герой України, багаторічний політв'язень радянських таборів та співавтор Конституції України Степан Хмара.

Про це інформує «Главком» з посиланням на допис його дружини Роксолани у фейсбуці.

Правозахисник помер у середу, 21 лютого, на 87-му році життя.

«Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все.

Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя! Бо він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…», – написала пані Роксолана.

Зазначають, що останнім часом політик  багато хворів і потребував допомоги. 


Довідково:
Народився Степан Хмара 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин Червоноградського району Львівської області.
Освіта вища, у 1964 році закінчив Львівський державний медичний інститут, лікар-стоматолог.
У 1972 році почав брати участь у випуску підпільного журналу «Український вісник» та займався поширенням самвидаву, а вже в 1975 році його вперше спробували арештувати, але тоді справу закрили через відсутність доказів. Однак у 1980 році Степана Хмару таки арештували та засудили до 7 років позбавлення волі та 5 років заслання за статтею «антирадянська агітація та пропаганда».
Вийшовши на волю у 1987 він активно долучився до відтворення української Гельсінкської групи, був учасником руху легалізації Української греко-католицької церкви та національного руху.
Навесні 1990 року Степана Хмару обрали депутатом Верховної Ради України. Того ж року Степан Хмара разом із Левом Лук'яненком та Михайлом Горинем створили Українську республіканську партію.
Восени 1990 року долучився до Революції на граніті – голодував разом зі студентами на Майдані в Києві.
Він тричі обирався народним депутатом Верховної Ради України I, II та IV скликань. Зокрема з грудня 2001 року був заступником голови партії «Батьківщина», з якої вийшов навесні 2005 р. через конфлікт щодо політики партії у парламенті.
У 2006 році Степану Хмарі присвоїли звання Героя України із врученням Ордена Держави «За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи і демократії».

Редакція сайту новин Волині «Конкурент» висловлює співчуття рідним і близьким померлого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів