Поділитись:

Луцька влада стрімко «катає гроші в асфальт», але не поспішає витрачати їх на воїнів (фото)

Середа, 21 лютого 2024, 19:00
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

Луцька влада на чолі з Ігорем Поліщуком у 2023 році спромоглася витратити на ЖКГ понад 417 мільйонів. Але разом з тим на допомогу воїнам із запланованих 250 млн освоїла лише трохи більше як 122 млн. Цікаво, що у 2024 році ситуація може повторитися, бо ж за перший місяць нового року вдалось витратити лише близько 30 млн на ЗСУ.

Про це депутати міської ради говорили під час засідання сесії у середу, 21 лютого.

Згідно з даними очільниці департаменту фінансів Лілії Єлової, у 2023 році на підтримку Збройних Сил України з бюджету витратили трохи більше як 122 мільйони гривень. Разом з тим на видатки, пов'язані із житлово-комунальним господарством, в бюджеті змогли освоїти понад 417 млн.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход запитав у мера Поліщука, чому міськрада активно витрачає кошти на ЖКГ, але не освоює в повному обсязі кошти на допомогу армії.

«У додатку до звіту зазначено, що на житлово-комунальне господарство бюджет виконано на 95 % і сума склала 417 млн. Водночас заходи територіальної оборони виконано на 35 % і спрямовано лише 22 млн, а на заходи цивільного захисту було виконано на 55 % і спрямовано 5,5 млн. Ми чітко бачимо, які були бюджетні пріоритети у 2023 році. Тому у мене питання до міського голови. Ігорю Ігорьовичу, чому так відбувалося на 2-му році війни, що знову гроші справно закатувалися в асфальт, а заходи з безпеки військових і цивільного населення не фінансувалися у належній мірі?» – поцікавився Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Проте міський голова чіткої відповіді на це не дав. Лише зазначив, що депутати самі визначали куди ті гроші спрямовувати. Проте так і не пояснив, чому їх не змогли витратити. Бо ж запланувати кошти в бюджеті не означає їх потратити.

Поліщук звинувачував у популізмі, але освоїти кошти на ЗСУ не зміг

Ще під час серпневої сесії у 2023 році депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик запропонував спрямувати 50% вільних залишків у бюджеті на допомогу військовим.

«Я пропоную кардинально змінити підхід сьогодні і на майбутнє поки триває війна. Пропорція при перерозподілі вільних залишків має бути мінімум 50 на 50. Сьогодні найкраща інвестиція це підтримка ЗСУ та інших сил оборони! Ми маємо витрачати на ЗСУ точно не менше, ніж спрямовуємо на двори, дороги, смітники й тому подібне», – пропонував тоді депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Проте Луцький міський голова таку пропозицію, на жаль, не підтримав та назвав її «примітивним популізмом».

Спільними зусиллями військових та активістів керівництво міста вдалось дотиснути. Вже у грудні 2023 року в міському бюджеті запланували 500 мільйонів на допомогу армії. Але що тоді, що зараз ці кошти витрачають не дуже активно.

Скільки коштів витратили на воїнів у 2024 та чи зможуть освоїти усі 500 мільйонів з бюджету?

Як ми бачимо, минулого року освоїти усі кошти на допомогу військовим владці не змогли. Нарікали на паперову роботу, постачальників та на брак рук, які цим мають займатися. Зараз же в міській раді лунають ті ж самі тези.

Депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій поцікавилася, скільки за 2024 рік вже витратили коштів на армію, проте конкретної відповіді так і не почула. Бо ж ні очільниця департаменту фінансів, ні міський голова чомусь цього точно сказати не змогли. Але пообіцяли підготувати довідку. Тоді ж виникає питання, як міська влада збирається витратити усі 500 млн на ЗСУ з бюджету.

«Якщо ми передбачили 500 млн грн для ЗСУ, а в документах ми бачимо, що за місяць витрачаємо десь 30 млн, і то не повністю. Тоді за який час ми маємо витратити ті 500 мільйонів, якщо ми такими малими сумами це освоюємо? Хлопці чекають сьогодні підтримку від нас. Коли ми будемо витрачати ті кошти? У вересні? Чи коли?» – сказала Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Тоді ж міський голова заявив, що вже оголосили тендер на 20 млн грн та ще збираються оголосити тендер на автівки для військових на 50 млн грн.

Кошти на ЗСУ є, але нема людей, щоб їх витрачати...

До дискусії про витрати на ЗСУ доєдналась і заступниця міського голови Ірина Чебелюк. Вона зазначила, що до них надходить близько 20 звернень від військових щодня. Деякі тендери проводять, а деякі не можуть, бо то підрядник зникає, то учасники на торги просто не приходять.

«Розказую всім депутатам. До нас щодня надходить близько 20 звернень від різних військових. Є звернення, які вже в роботі й оголошуються тендери. Якщо ви добре слідкуєте за майданчиками, то можете побачити, що є тендери, які не відбулися, які підрядники не уклали угоди. Тому доповідати депутатам кожен місяць про те, скільки коштів витрачається, це практично неможливо», – каже Чебелюк.

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк

Водночас, як підкреслила депутатка Алла Надточій, на минулих сесіях приймали рішення найняти чотирьох людей для проведення тендерів. Аби пришвидшити роботу й ефективно освоювати кошти. Проте з невідомих причин знайти цих людей досі не вдалося.

«Ми приймали рішення на попередніх сесіях, щоб пришвидшити цей процес. Прийняти чотири людини, щоб люди ці працювали й допомагали. Чи прийняли їх на роботу?» – запитала Надточій.

Очільник міста Ігор Поліщук заявив, що вдалось знайти тільки одну людину для цієї роботи. Ще одну – мобілізували, тому до роботи вона не приступила. На запитання про те, у чому ж полягає проблема знайти працівників, мер не відповів і різко перерва обговорення.

***

Як бачимо, витрачати кошти на ЖКГ чинна влада може, проте освоїти гроші на допомогу військовим у них чомусь не виходить.

Нагадаємо: нещодавно український аналітичний портал «Слово і діло» опублікував інформацію про рівень зарплат очільників обласних центрів України. Виявилось, що мер Луцька Ігор Поліщук в лідерах серед найвищих зарплат. Зарплата в Поліщука більша навіть, ніж в столичного мера, чи Львова і навіть Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів