Поділитись:

«Закриття кордону не згадувалося»: Україна та Польща провели переговори про деблокаду

Середа, 28 лютого 2024, 19:47
«Закриття кордону не згадувалося»: Україна та Польща провели переговори про деблокаду

Представники України та Польщі сьогодні, 28 лютого, провели переговори про розблокування кордону. Опція припинення торгівлі не згадувалася.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на торгового представника України Тараса Качку у Facebook. 

Він розповів, що зустрівся з міністром розвитку та технологій Польщі Кшиштофом Гетьманом та міністром сільського господарства Чеславом Секерським. Переговори тривали 4 години.

«Ми змогли порозумітися і працюємо над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі та України. Це не просто, але можливо», – зазначив Качка.

За його словами, пропозиції прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо деблокади кордону є важливими для того, щоб побудувати взаєморозуміння.

«За всі чотири години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск - це було б дуже болючим рішенням для наших економік», – розповів торговий представник.

Він уточнив, що припинення торгівлі, яка в річних параметрах становить 11,7 млрд доларів, навіть на день - це надто болісно. І це не кажучи про транзит.

«Поки що без деталей, але конструктивне рішення можливе. Тому всіх заохочую повністю і уважно прочитати заяву Дональда Туска – з усіма елементами риторики та пунктуації. Новинні заголовки можуть ввести в оману. У цю хвилину як ніколи – зберігатимемо спокій і наполегливо працюємо», – зазначив Качка.

Нагадаємо: раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про те, що Україна з Польщею «ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для обміну товарами».

Він зазначив, що таке рішення буде болючим. Але його готові прийняти за погодження з Києвом, щоб не виникало зайвого напруження між країнами.

Варто зауважити, що польські фермери блокують кордон з Україною вже кілька тижнів. Вони ускладнили рух вантажівок через пункти пропуску, що впливає на експорт нашої країни.

Фермери вимагають, щоб польський уряд розширив обмеження на імпорт з України на низку товарів. Наразі діє заборона тільки на зерно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів