Поділитись:

Чи маркують російські товари в луцьких магазинах

П'ятниця, 31 березня 2017, 13:55
Чи маркують російські товари в луцьких магазинах

Управління розвитку підприємництва та реклами Луцької міської ради провело повторний моніторинг щодо маркування товарів російського походження у торговельній мережі Луцька.

Загалом обстежено близько 200 об'єктів торгівлі (супермаркети, великі торговельні мережі мінімаркетів, книжкові магазини, мережеві магазини одягу, побутової техніки, ювелірних виробів, магазини дитячих товарів та побутових дрібниць, продовольчі магазини), – повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Станом на 27 березня встановлено, що знайдене в 2015 році повне взаєморозуміння між владою та суб'єктами господарювання щодо спеціального інформування споживачів про товари російського походження, припинення поставок російських товарів та підтримки українського виробника є і сьогодні.

Власники торговельних об'єктів міста працюють над збільшенням частки асортименту товарів українського виробництва та вживають всіх можливих заходів щодо повної відмови від товарів російського походження. Окремі об'єкти, які мали достатньо широкий асортимент російських товарів, привели його до мінімуму, якщо дозволяли договірні зобов'язання – використовувалась можливість повернення товарів, ще інші – розпродують наявні залишки товарів або працюють з відповідними підприємствами до закінчення строку дії договорів щодо поставок товарів російського походження, при цьому в терміновому порядку проходить пошук аналогів товарів українських або інших країн-виробників.

У закладах торгівлі продовжується робота щодо запровадження помітного маркування товарів.

Вони відмарковують товари так:

  • на цінниках товарів російського походження міститься напис "Росія" або зображення прапора Російської Федерації;
  • біля цінників товарів українського походження розміщене означення "Купуй українське" на синьо-жовтому фоні;
  • на всіх цінниках товарів міститься інформація про країну-виробника;
  • в окремих закладах додатково розміщені інформаційні повідомлення "Купуй українське".

Асортимент товарів магазинів формується винятково із товарів, які користуються попитом у населення. При цьому варто зазначити, що частка українських товарів в магазинах постійно зростає.

Поряд з тим, за інформацією підприємницьких структур, значно зменшились обсяги продажу російських товарів, через те розпродаж залишків є тривалим. А це говорить про те, що споживачі теж, зі своєї сторони, підтримують спільну позицію дій обласної, міської влади та сфери підприємництва.

Довідково:

Три способи, як визначити російський товар:

  • назва торгової марки;
  • штрих-код товару (товари вироблені в Росії починаються на 46 (460-469);
  • країна – виробник (інколи штрих код вказують за місцем
  • реєстрації підприємства (не російський).
Надрукувати
мітки:
коментарів