Поділитись:

Зникла кава та гроші: подробиці обшуків луцької IT-компанії (фото, відео)

П'ятниця, 31 березня 2017, 12:48
Зникла кава та гроші: подробиці обшуків луцької IT-компанії (фото, відео)

Стали відомі подробиці обшуків луцької IT-компанії "Ідейл".

Деталі у коментарі для ділового видання Волині "Конкурент" розповів директор "Ідейлу" Вадим Махомед.

"Гості" з Херсону, які все переплутали

Зникла кава та гроші: подробиці обшуків луцької IT-компанії (фото, відео)

Як розповідає керівник, у середу, 29 березня, о 10:30 в орендовані компанією офісні приміщення, увійшли невідомі чоловіки та наказали усім працівникам залишити свої робочі місця та вийти. Заборонили забрати будь-які особисті речі. На вимогу пояснити свої дії, вони казали дочекатися слідчого.

Через деякий час з'явився слідчий Херсонської ДФС, який приніс ухвалу суду.

"Якщо коротко, то в ній суд ухвалив надати слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС Рівненської, Львівської, Київської та Волинської областей, дозвіл на проведення обшуку будівель та споруд за адресою вул. Словацького, 30, які використовуються ТОВ "Фаворит 15" для розміщення офісу, з метою вилучення первинних бухгалтерських документів, документів податкового та митного обліку, документів фінансово-господарської діяльності", – розповідає Вадим Махомед.

"Обшуки мали бути лише в офісах ТОВ "Фаворит 15", але коли слідчі побігли по поверхах, позаглядали у наші офіси та побачили купу техніки і молодих людей, які не чинили опір та не протестували — вирішили, що доцільно і тут провести обшук. На мої запитання, яким чином ці обшуки стосуються нашої компанії, один з представників слідчих ГУ ДФС Херсонської області відповів, що ми робили сайт для ТОВ "Фаворит 15". Аргументуючи це тим, що на даному сайті є підпис, цитую: "Там написано, что разработкой сайта занимался ИДЕАЛ". На що я відповів, що це досить цікаво, проте наша компанія називається "ІДЕЙЛ". Спробував знайти в інтернеті сайт ТОВ "Фаворит 15", але пошукова система не видала відповідних результатів: не було знайдено ні сайту ТОВ "Фаворит 15", ані напису "ИДЕАЛ", – додав він.

Після цього оперативники пішли по кабінетах і почали простягати руки до майна фірми, зокрема від'єднувати комп'ютери від мережі, заглядати у шухляди. Намагались навіть відібрати телефони у працівників та вимагали надати ксерокопії паспортів з адресами реєстрації усіх працівників.

Згодом, коли прибули адвокати Богдан Ульчак та Віктор Веремчук, ситуацію вдалося повернути у правове поле. Детальніше дивіться на відео.

"Зрештою, ми потрапили у свої кабінети та надали доступ до наших робочих місць оперативникам. За участі адвокатів та в присутності дівчаток-понятих з Рівненщини (які дивним чином опинились у Луцьку і забажали бути понятими), було проведено усі дії з пошуку документів та інформації, яка могла стосуватись запитуваних ТОВ "Фаворит 15", ТОВ "Мунлайн 18", ТОВ "Інсайдер 15" та низки інших, зазначених в Ухвалі, з якою приїхали дані особи на обшук. Проте жодних згадок про дані юридичні особи або будь-якої іншої суміжної інформації, яка б стосувалась Ухвали чи кримінального провадження, згідно якого здійснювались слідчі дії, виявлено не було. Про що було складено відповідний протокол обшуку, із зазначенням даної інформації", – зазначає керівник компанії.

"І в результаті, ми маємо зірваний робочий процес, купу запитань від наших партнерів та клієнтів, які цікавляться, чому ж ми стали об'єктом обшуків і чи це не поставить під удар нашу співпрацю. Тепер маємо пояснення, висвітлення подій, нікому непотрібний піар та досвід пережитого обшуку, вакханалії правоохоронних, фіскальних органів. Вважати це тиском на ІТ чи обшуком "за компанію"? Як би це не звучало, проте суть та сама — ми незахищені і в будь-який момент можемо бути атаковані, можемо втратити основні засоби під егідою "ухвали", може бути зупинений робочий процес, зірвані контракти", – підсумував Махомед.

Автомобілі на яких приїхали податківціАвтомобілі на яких приїхали податківці

Чоловіки, які ходили по кабінетах компаніїЧоловіки, які ходили по кабінетах компанії

"Мінус" кава та гроші

Наступного дня, працівники "Ідейлу" помітили, що з офісу зникло два кілограми зернової кави та гроші.

"Ну і на закуску, на наступний день, 30 березня, коли прийшли на роботу, виявилось, що все-таки ми понесли втрати в цій метушні та безладі: зникли два кілограми кави в зернах та гроші в одного з працівників. Хоча це й невелика сума, проте неприємно. Дуже не хочеться думати, що представники держави, люди, які їздять на дорогих автівках преміум-класу та з модними і дорогими аксесуарами, можуть бути такими дріб'язковими", – каже Вадим Махомед.

"Вердикт" адвоката

Зникла кава та гроші: подробиці обшуків луцької IT-компанії (фото, відео)

Щоб достеменно розібратись у ситуації, адвокат Богдан Ульчак з'ясував цікаві деталі щодо кримінального провадження 32016230000000100, в рамках якого було проведено обшук.

З єдиного державного реєстру судових рішень, стало відомо, що вказане провадження до 08.02.2017 року розслідувалось у Херсоні відносно абсолютно інших юридичних осіб, за фактами зловживань при будівництві доріг, та жодним чином не стосувалось ні однієї компанії, вказаної у постанові на обшук від 13.03.2017 року, а тим паче і нашої компанії, котра ні будівництвом доріг, ні імпортом транспортних засобів, ні митним оформленням не займається, і брокерських послуг також не надає.

З постанови від 08.02.2017 року, винесеної у провадженні 32016230000000100 тим же слідчим суддею Херсонського міського суду Херсонської області Радченко Г. А., слідує Клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32016230000000100 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.

В рамках кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ "Укрдорінвест" (код ЄДРПОУ 36009153, податкова адреса: м. Херсон, вул. Старообрядницька, буд. 5), в період 2015–2016 рр., шляхом укладення та виконання удаваних (фіктивних) правочинів з придбання товарів та послуг від ТОВ "Харлоу" (код ЄДРПОУ 40474908), ТОВ "БК "Альтор" (код ЄДРПОУ 39140922), ТОВ "Апекстрейд ЛТД" (код ЄДРПОУ 40139962), ТОВ "Вієн ЛТД" (код ЄДРПОУ 39608191), ТОВ "Таргетінг" (код ЄДРПОУ 39908747) ухилились від сплати податків на суму понад 1,1 млн. грн.

Деталі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64605873

Надрукувати
мітки:
коментарів