Поділитись:

Луцька міськрада не звертатиметься до правоохоронців через мільйонні втрати на авторинку

Понеділок, 04 березня 2024, 18:19
Луцька міськрада не звертатиметься до правоохоронців через мільйонні втрати на авторинку

Луцька міська рада не звертатиметься до Бюро економічної безпеки щодо недоотримання громадою понад двох мільйонів гривень плати за землю під луцьким авторинком. Бюро економічної безпеки теж не відкриватиме кримінальне провадження, бо у справі офіційно немає потерпілого.

Про це розповіла директорка юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко та повідомило БЕБ у відповідь на заяву Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

У 2023-му році луцький авторинок став об’єктом розслідування Центру журналістських розслідувань «Сила правди». Виявилося, що компанії, пов’язані з місцевим бізнесменом Вячеславом Алфьоровим та його сином Максимом, роками контролювали землю під ринком й не доплачували до бюджету солідні суми. Впродовж десяти років через таку схему, за підрахунками «Сили правди», обласний центр недоотримав близько 9 мільйонів гривень.

Зокрема, пов’язаний з Алфьоровими гаражний кооператив «Сигма», який «робив гроші» на авторинку впродовж 2016-2022 років, розпродав все майно до того, як прокуратура звернулася до них з позовом про стягнення боргів. Йшлося про понад 2 мільйони гривень. І хоча в процесі судової тяганини Феміда постановила стягнути з «Сигми» заборговану суму, де-факто стягувати уже немає що.

Відтак, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Територіального управління Бюро економічної безпеки у Волинській області щодо діяльності посадових осіб «Сигми». Однак, як повідомили в органі, розпочати кримінальне провадження можна тільки за заявою потерпілої сторони.

«Кримінальне правопорушення за ст. 219 КК України є формою приватного обвинувачення. Відповідно до ст. 477, 478 КПК України кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочате слідчим, дізнавачем, прокурором лише на підставі заяви потерпілого. ГО «Центр журналістських розслідувань «Сила правди» не може бути у вказаному можливому кримінальному правопорушенні потерпілою стороною», – йдеться у відповіді.

Луцька міськрада не звертатиметься до правоохоронців через мільйонні втрати на авторинку 

Луцька міськрада не звертатиметься до правоохоронців через мільйонні втрати на авторинку 

Оскільки потерпілою стороною у справі є Луцька громада в особі Луцької міської ради, «Сила правди» вирішила поцікавитися у представницького органу громади, чи будуть вони звертатися до Бюро економічної безпеки щодо історії із мільйонними втратами на авторинку. 

Директорка юридичного департаменту міськради Наталія Юрченко відповіла, що інформації чи документів, які б стали підставою для будь-якого звернення у правоохоронні органи, в юридичному департаменті немає.

«Наразі інформації чи документів, які б стали підставою для підготовки будь-якого звернення у правоохоронні органи, в юридичному департаменті немає. Відділ працює таким чином: надходить звернення – ми, відповідно, подаємо певні процесуальні документи. Щодо цього питання з Нацполіції надходили запити, надавалася інформація, але повідомлень про залучення міської ради в кримінальних провадженнях, як потерпілої сторони, щодо збитків громади чи внаслідок розслідування не було», – прокоментувала Юрченко. 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів