Поділитись:

Великдень 2024 року: дата, традиції та що не можна робити

Вівторок, 05 березня 2024, 19:21
Великдень 2024 року: дата, традиції та що не можна робити

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється. Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на новий календар? 

Великдень 2024 року: дата православного й католицького свята

Одразу варто зазначити, що перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Адже православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики, – пише ТСН.

Тому 2024 року християни східного обряду в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Чому така велика різниця? Річ у тім, що для обчислення дати Великодня католики та православні християни використовують різну Пасхалію. Тому за юліанським і новоюліанським календарем Великдень може припадати на період від 4 квітня до 8 травня. Тобто православна церква для розрахунку використовує дату весняного рівнодення, тому православний Великдень не може прийти раніше 4 квітня.

Великий піст 2024 року: коли будемо дотримуватися суворих обмежень

Перед Великоднем віряни щорічно дотримуються тривалого й доволі суворого посту. Це допомагає духовно та тілесно очиститися, щоб відсвяткувати велике свято без гріха. Цей піст називається Великим і триває 50 днів.

Тому 2024 року він розпочнеться 18 березня і закінчиться 4 травня, напередодні самого Великодня. Останній тиждень посту, який вважається найсуворішим, називають Страсною седмицею.

Воскресіння Господнє: традиції та заборони

Насамперед у це велике світле свято віряни йдуть до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші частування, які потім стоятимуть на святковому столі.

На Великдень заведено вітати одне одного фразою «Христос Воскрес!», на яку відповідають «Воістину Воскрес!».

Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково «міряється силою» шляхом розбивання крашанок. Той, чия крашанка розіб'є всі інші, вважається найсильнішим. Крім варених яєць, на святковому столі обов'язково стоїть холодець, домашні ковбаси, гусак, сало, пироги з різними начинками, а також паска – солодка випічка з родзинками.

Що не можна робити у Великдень:

  • це велике свято, а тому Церква забороняє займатися важкою фізичною працею;
  • не варто проводити генеральне прибирання в оселі;
  • не можна ходити похмурим, сумувати, лаятися чи лихословити.

Якщо у світле Свято Христового Воскресіння у вас попросили милостиню, в жодному разі не відмовляйте. Інакше на вас цілий рік чекатимуть проблеми й невдачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів