Поділитись:

Чому у луцьких парках немає папуг і коли вони з'являться (фото)

Середа, 06 березня 2024, 14:34
Чому у луцьких парках немає папуг і коли вони з'являться (фото)

Нещодавно у парках Чернівців, Києва, Харкова та Львова помітили екзотичний вид птахів – папуг Крамера. Багатьох така екзотика насторожила, а в деяких викликала захоплення.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, чи з'явиться цей незвичайний вид пернатих у нашому місті, й чи не нестиме він загрози для нашої екосистеми.

Як кажуть фахівці, цих птахів уже не вперше помічають у містах України. Навіть узимку, коли за вікном -20, вони всеодно розправляють крила і їх не лякають жахливі морози.

У коментарі нашим журналістам викладачка орнітології ВНУ імені Лесі Українки Марія Білецька розповіла, що поки у місті саме цей вид папуг не фіксували, але, ймовірно, з'явитися у Луцьку вони можуть.

«Поки фактів фіксування цих папуг у Луцьку не було, треба дивитися, як вони будуть розповсюджуватися. Треба все дивитися від умов. Якщо вони будуть мати, що їсти, то тоді будуть в нас», – каже Білецька.

Марія БілецькаМарія Білецька

Також фахівчиня додала, що папуги можуть приваблювати хижаків до себе. Проте останнім, за словами Марії Білецької, і так достатньо їжі, тому за папуг в такому випадку можна не сильно перейматися.

Довідково:
Папуга Крамера
– це великий птах, який не боїться холоду, морозів і невибагливий у поживі, що робить його витривалим видом, кажуть орнітологи.
Крім того, це інвазивний вид, тобто такий, що може конкурувати з місцевими пташками за їжу, дупла, змінювати середовище проживання, приносити хвороби чи завдавати економічної шкоди.
В Україні папуга Крамера може потіснити синиць, повзиків, шпаків, дятлів та інших пташок, які живуть в дуплах, кажуть орнітологи.

Папуги КрамераПапуги Крамера

Зауважимо, деякі фахівці вважають, що ці папуги перебували у приватній колекції. Але з початком повномасштабного вторгнення їх могли випустити на волю, тому вони й з'явилися у деяких містах.

Нагадаємо: військовослужбовець із міста Володимир Роман Г. віддав на перетримку пару алабаїв Мері та Меловіна, але через три місяці собаки безслідно зникли. Чоловік підозрює, що його домашніх улюбленців могли продати, адже собаки породисті та дуже розумні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024