Поділитись:

Найтяжчими були перші три ночі: прикордонник з Волині про бої в Авдіївці

Четвер, 07 березня 2024, 22:48
Найтяжчими були перші три ночі: прикордонник з Волині про бої в Авдіївці

23-річний прикордонник з Волині Владислав воював в Авдіївці на Донеччині. Остання його ротація тривала 11 днів. За цей час він з побратимами змінив сім позицій.

Розповідь волинянина про відбиття численних штурмів і вихід з міста опублікували на сторінці Західного управління Держприкордонслужби, – передає Суспільне.

«Найтяжчі — перші три ночі»

Владислав каже: під час останньої ротації в Авдіївку застав місто напівзруйнованим. Його група тримала оборону в приватному секторі. Прикордонник зізнається: морально найтяжчими для нього були перші три ночі.

У групі Владислава було ще троє бійців. Першої ж ночі один із них отримав поранення, наступної — зник побратим, який повів на вихід з позицій іншу групу. Третьої ночі, пригадує прикордонник, лишився на позиції вдвох зі ще одним пораненим побратимом.

«Я тоді поставив крісло на вікно, через яке могли зайти, і у мене просто пішли сльози неконтрольовано. Ти сидиш і розумієш, що як бойова одиниця ти один, у тебе недостатньо БК, щоб дати опір», — говорить боєць.

Зі слів Владислава, прийти до тями йому допоміг черговий штурм, коли довелося тримати позиції та захищати власне життя і пораненого побратима: «Вистріляв магазин — і полегшало».

Найтяжчими були перші три ночі: прикордонник з Волині про бої в Авдіївці 

«Через інтенсивність боїв зброя не витримувала»

Волинянин зазначив: щодня інтенсивність боїв у Авдіївці збільшувалася. Штурмові групи йшли на позиції українських прикордонників безперервно.

«Доводилося тримати оборону, якщо не на 360 та на 180 градусів точно. Коли наше розміщення розкривати, то по будівлі летіло все, що можна. Бувало вони (російські військові — ред.) стрілялися між собою, коли заходили на вулиці, де нас точно не було», — пригадує Владислав.

На позиції, каже прикордонник, завжди висувався із трьома автоматами, бо через безперервну роботу зброя повсякчас виходила із ладу.

«Зброя могла заклинити будь-якої миті, бо за пів дня можна було тисячу патронів відстріляти, стрілецька зброя просто не витримувала», — додає Владислав.

Найтяжчими були перші три ночі: прикордонник з Волині про бої в Авдіївці 

«Слухали затрофєєне радіо

Під час боїв прикордонникам вдалося забрати собі деякі засоби зв'язку російських військових. Зі слів Владислава, часто слухали ефір «затрофєєного радіо».

«Чули як їм (росіянам — ред.) віддавали накази: «Давайте, штурмуйте, ми мали взяти цю вулицю ще вчора, їх там мало, дожимайте». А у відповідь їм казали: «Ми туди не підем, там спецназ». А нас там було всього четверо», — говорить прикордонник.

«Біля хати було 60 тіл»

Зі слів Владислава, під час наступальних дій російські армійці не рахувалися з втратами. Коли група прикордонників виходила з позицій, від побратимів з аеророзвідки дізналися — біля будинку, де вони відбили черговий штурм, лишилося 60 тіл бійців РФ.

«Дивувало, що вартість життя з того боку така низька, — зазначає волинянин. — Ми своїх вивозили, виносили — все, щоб врятувати життя. А у них, якщо в одного вистрелиш, то решта усі тікають, і не думають забрати пораненого».

Виходити з Авдіївки прикордонникам доводилося під обстріли міномета. Владиславу дорога до точки евакуації далася важко. Каже: через контузію шлях подолав з останніх сил.

Що відомо про оборону Авдіївки та вихід з міста українських сил

11 лютого командувач угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив про те, що до Авдіївки направили «свіжі сили». А 13 лютого речник 110-ї ОМБр підтвердив, що в місто перекинули додаткові підрозділи, а сили їхньої бригади вперше за понад два роки вивели на ротацію.

15 лютого 3-я окрема штурмова бригада підтвердила, що їх перекинули в район Авдіївки для підкріплення Сил оборони України.

Українським силам, які боронять Авдіївку, виділили додаткові боєприпаси та зброю. Водночас відбувалося підсилення підрозділів, на загрозливих напрямках відбуваються маневри, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

17 лютого військове командування України ухвалило рішення вивести підрозділи з Авдіївки та зайняти оборону на підготовлених рубежах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів