Поділитись:

Як розлучитися на небесах: відповідь волинського священника

Автор: Ольга Зейлик |
Середа, 13 березня 2024, 12:20
Як розлучитися на небесах: відповідь волинського священника

Як «розвінчатися» у церкві? Які підстави на церковне розлучення визнає духовентсво і хто дає дозвіл на те, аби знову взяти обітницю перед Богом? 

Віцеканцлер Волинської єпархії ПЦУ протоієрей Олександр Безкоровайний розповів журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент», що, коли мова йде про церковне розлучення, то коректніше казати, що це швидше дозвіл на другий шлюб.

Як розлучитися на небесах: відповідь волинського священника 

«Людина звертається по так зване церковне розручення до керуючого єпархією. Це може бути і одна людина з пари, проте тоді їй потрібно буде прихопити з собою двох свідків, аби вони засвідчили, що вона зверталася», – каже священник.

До речі, не завжди є підстави до церковного розлучення. Серед безвідмовних причин, за якими вам у храмі «дадуть добро», є:

  • подружня зрада когось із сторін;
  • прихована до вступу у шлюб хвороба;
  • зникнення безвісти.

Як же бути, якщо люди розлучилися у цивільному житті і хочуть «розвінчатися» у церкві? 

Віцеканцлер єпархії каже, що таких людей звертається дуже багато, проте це не є підставою для церковного розлучення.

Проте, якщо людина має намір вдруге обвінчатися, тоді можна. Вона звертається і церква дозволяє на підставі того, що людина хоче вступити у другий шлюб. 

«А коли просто так, то треба витримати якийсь певний час, коли, можливо, з'явиться супутник чи супутниця. Тоді уже звертаєтесь у канцелярію і отримуєте повне розлучення, яке дозволяє знову вступити у шлюб», – зазначив протоієрей.

Довідково:
Церква ставиться до розлучення різко негативно, а таке поняття, як «розвінчання», взагалі відсутнє. Згідно церковних канонів розвінчати абсолютно неможливо, можна тільки зняти церковне благословення шлюбу тобто фактично визнати такий шлюб не дійсним що в більшості випадків не скасовує гріховності припинення шлюбу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів