Поділитись:

«Соціальні виплати»: волинян попереджають про нову шахрайську схему

Вівторок, 12 березня 2024, 12:06
«Соціальні виплати»: волинян попереджають про нову шахрайську схему

З початку року на Волині розпочали понад чотириста кримінальних проваджень щодо шахрайств, а сума завданих збитків громадянам сягнула понад 4 мільйони гривень.

Про це повідомив сектор комунікації поліції Волинської області на сайті ГУНП.

Вже декілька днів поспіль на Волині фіксують новий підвид шахрайства – так звані «Соціальні виплати».

Шахраї зламують облікові записи громадян у соцмережах. Маючи доступ до контактів і різноманітних груп, вони надсилають стандартне повідомлення про можливість отримання грошової допомоги, наголошуючи, що гроші зараховуються за 10 хвилин, і та людина нібито вже їх отримала.

Люди переходять за вказаним посиланням, вводять там свої дані, наприклад, паролі до соцмереж, банківських карток. Так вони надають зловмисникам доступ до своїх рахунків, з яких ті знімають усі гроші, навіть кредитні. 

Керівник сектору протидії шахрайствам управління карного розшуку ГУНП у Волинській області Назарій Оксенюк застерігає волинян і наголошує, що здебільшого безкоштовний сир буває лише у мишоловці:

«Наразі немає такої допомоги, яка була б доступна усім категоріям громадян, дуже прошу пам’ятати про це і не переходити за будь-якими посиланнями для отримання грошей, якщо ви не вразлива верства населення. Друге – перевіряйте достовірність інформації про таку допомогу на офіційних сайтах установ, які її нібито надають. Не переходьте сліпо за посиланнями, що надсилають у вайбері, телеграмі, вотсапі тощо, адже це звичайнісінький фішинг», – сказав він.

До того ж таке повідомлення з групи чи чату неможливо видалити, адже надіслане воно шахраєм, який зламав чийсь акаунт або номер телефону. Тож інші, читаючи це повідомлення, «клікають» на посилання – і позбуваються своїх заощаджень.

Саме через власну довіру і гонитву за можливістю легкого отримання грошей громадяни стають жертвами шахрайських схем та втрачають великі суми коштів. 

«Соціальні виплати»: волинян попереджають про нову шахрайську схему 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
08 квітня 2024
06 березня 2024
06 лютого 2024
23 січня 2024
17 січня 2024
16 січня 2024
12 січня 2024
06 січня 2024
02 січня 2024