Поділитись:

Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео)

П'ятниця, 15 березня 2024, 15:54
Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео)

У Луцьку медцентр «Начмед», який має філії по всій Україні, видає пацієнтам медичні довідки без необхідних обстежень. Таким чином право на водіння автівкою чи користування зброєю може отримати навіть наркозалежна чи психічно нездорова людина, адже документи видаються без встановлених чинним законодавством аналізів, оглядів і медичних висновків.

Як працює схема та хто на цьому заробляє, з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

«Тиск поміряли, слух нормальний, більше нічого не треба»

У Луцьку на вулиці Ковельській, 5 вже не перший рік функціонує приватний медичний кабінет. Яскрава зовнішня реклама пропонує довідки для водіїв, власників зброї, особисті медичні книжки та інші. Пошук в мережі інтернет видає за цією адресою приватне підприємство «Начмед», яке позиціонує себе як заклад, де будь-яку медичну довідку можна отримати всього за 15 хвилин.

Журналісти в рамках експерименту вирішили на власному досвіді випробувати послуги цього медичного центру.

Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео) 

Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео) 

Виявилося, що для оформлення довідки для керування транспортними засобами достатньо визначити групу крові і пройти обстеження офтальмолога й терапевта.

– Потрібно два фото, паспорт і здати групу крові, – каже жінка на рецепції медичного центру Дарина Гапончук.

– Тут у нас проходиться лікар і видається довідка, яка вартує 400 гривень.

– А яких лікарів треба проходити? – намагаємось уточнити.

– Окуліст і сімейний..

– А цього досить на водійські права?

– Так.

– А аналіз треба?

– Ні, лише на групу крові.

У «Начмеді» пообіцяли, що медогляд пройде швидко.У «Начмеді» пообіцяли, що медогляд пройде швидко.
 

За кілька днів з фотокартками і результатами на визначення групи крові ми повернулись в медичний центр. Все та ж пані на рецепції попросила заповнити бланк з особистими даними, а потім провела до кабінету. Там було двоє жінок в білих халатах, які й проводили медогляд. Ось якою була розмова:

– У вас є якісь скарги на здоров’я? – запитала лікар, ймовірно, офтальмолог.

– Останнім часом маю трохи проблеми із зором, може порадите якісь краплі?

– То це вам треба на консультацію до офтальмолога, щоб він вже вас оглянув, – каже жінка в білому.

Далі поміряли тиск, перевірили чи бачу букви на спеціальному табло, кольори на яскравому зображенні, поставили кілька запитань.

– Якісь ліки ви на постійній основі приймаєте?

– Ні.

– Підвищення артеріального тиску?

– Зазвичай високий. Причини поки не знаю, всі необхідні обстеження пройшла. У вас є ще якісь лікарі?

– Ну, є… Все, що треба вас вже запитали. Тиск поміряли, те, що вимагається… зі слухом проблем у вас немає. Більше нікого не потрібно. На рецепцію проходите, там вам додрукують довідку, вклеять фото.

За кілька хвилин видали обіцяну довідку. Документ обійшовся у 400 гривень.

Медична довідка форми 083/о, яку журналістці видали за 15 хвилин.Медична довідка форми 083/о, яку журналістці видали за 15 хвилин.
 

Мегашвидкість обстеження, м’яко кажучи, здивувала, тож вирішили перевірити, чи можна таким «експрес» способом отримати інші довідки. Наступного дня звернулися у медичний центр нібито, щоб оформити довідку для дозволу на користування зброєю.

– Вам продовження? – запитує адміністратор.

– Ні, вперше,– відповідаємо.

– Перший раз? То вам треба спочатку за сертифікатом від нарколога і психіатра.

– Ага, а потім вже до вас?

– Так.

А яких лікарів треба буде проходити?

– Ну, загальних. Терапевт, окуліст…

– А скільки загалом?

– Ціна 400 гривень буде, паспорт і два фото.

– А скільки лікарів проходити загалом?

– Там швидко.

– Я читав, що п’ять треба пройти.

– Я вам кажу, що швидко.

А так взагалі можна?

В обласному управлінні охорони здоров’я «Силі правди» повідомили, що до кожної з форм медичних довідок є чітка інструкція, де вказано, ким вона має видаватися та які обстеження необхідно пройти.

«Кожна довідка затверджена Міністерством охорони здоров’я. До кожної такої довідки є інструкція, де є чітко прописано, яким чином вона видається. Конкретні лікарі проводять огляд, протоколюють і відповідно видають довідку», – каже заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

Заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила РожкоЗаступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко
 

«Перш за все потрібно пройти медогляди у психіатра і нарколога, включаючи обстеження на предмет вживання психоактивних речовин. Є спільний наказ МОЗ і МВС України, яким визначено, що для отримання довідки 083/о до складу комісії мають входити терапевт, який є головою комісії, невропатолог, отоларинголог, офтальмолог і хірург. Також необхідно пройти базові обстеження: загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, електрокардіограму, обстеження гостроти і полів зору, вестибулярного апарату, визначення групи крові та резус-фактора. Щоб оформити довідку для володіння зброєю 127/о, в комісію мають входити терапевт, невропатолог, отоларинголог й офтальмолог. Серед обов’язкових обстежень загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, електрокардіограма, обстеження гостроти і полів зору. Але треба враховувати, що комісія може призначити ще й додаткові обстеження в разі необхідності», – розповідає директор Волинського медичного центру терапії залежностей Ігор Шкаровецький.

За словами Ігоря Шкаровецького, без огляду психіатра видати довідку для керування транспортними не можнаЗа словами Ігоря Шкаровецького, без огляду психіатра видати довідку для керування транспортними не можна
 

Очевидно, що обстеження, які проводить волинська філія «Начмеду», м’яко кажучи, відрізняється від тої процедури, яку диктує законодавство. Адже у медцентрі не те що не провели необхідних оглядів, а й навіть словом не обмовился про довідку від психіатра та нарколога.

На жаль, велика кількість людей ведуться на так звані «експрес» методи одержання довідок. Тобто фактично купують медичний документ без перевірки стану здоров’я, адже це значна економія часу. Втім, таким чином право на водіння чи, приміром, користування зброєю можуть отримати пацієнти із нарко- чи алкозалежністю, психічними розладами, або ж вадами зору.

В обласному управлінні охорони здоров’я кажуть, що не мають впливу на діяльність приватного підприємства «Начмед», адже медцентр не співпрацює з Національною службою здоров’я України, а отже – не використовує державні кошти.

Однак, за словами заступниці начальника управління охорони здоров’я Людмили Рожко, у грудні 2023-го медцентр звертався до них з проханням внести волинську філію до офіційного переліку закладів, що мають право на проведення психіатричних оглядів і видачі форми 100-2/о. Втім дозволу на її оформлення підприємство так і не отримало.

«Є спеціальна довідка 100-2/о, яка підтверджує проведення психіатричного огляду, в тому числі, й дослідження на наявність в організмі психоактивних речовин. Всі лікарі-психіатри, задіяні для її видачі, мають пройти спеціальне удосконалення курсу. У нас є офіційний перелік закладів, які надіслали нам документи й підтвердили, що їхні лікарі пройшли це навчання. Також вони надали інформацію про технічні умови для проведення лабораторних досліджень. Тому лише ці медичні заклади можуть видавати довідки 100-2/о в межах області. «Начмеда» в цьому списку немає, хоча вони зверталися, щоб їх внесли. Втім, ми попросили надати необхідні документи й вони не надіслали жодної відповіді», – пояснила Людмила Рожко.

Водночас серед аргументів «Начмеду» – співпраця з правоохоронними і контрольними органами, підрозділами виконавчої влади. Про це вони стверджували у зверненні до обласного управління охорони здоров’я.

Звернення приватного підприємства «Начмед» до Управління охорони здоров’я Волинської облжержадміністрації.Звернення приватного підприємства «Начмед» до Управління охорони здоров’я Волинської облжержадміністрації.
 

Втім, згідно з інформацією у системі публічних закупівель «Prozorro», список замовників таких медоглядів, на жаль, набагато довший. З’ясувалося, що послугами «Начмеда» користувалися департамент освіти Луцької міської ради, регіональний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ у Чернівецькій області, КП «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади», комунальне підприємство «Луцькводоканал», Вінницький апеляційний суд, Управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради, Головне управління ДСНС у Чернівецькій області, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області та інші.

Більше того, ці установи замовляють у «Начмеда» профогляди своїх співробітників і оплачують такі послуги зі своїх бюджетів. У 2023 році державні і комунальні заклади підписали з «Начмедом» договорів на півтора мільйона гривень.

До того ж, Олексій Стрельбіцький неодноразово брав участь у заходах, які організовують правоохоронці.

Олексій Стрельбіцькій (зліва) в Головному управлінні Нацполіції Хмельницької області на брифінгу з безпеки дорожнього руху у 2017 році.Олексій Стрельбіцькій (зліва) в Головному управлінні Нацполіції Хмельницької області на брифінгу з безпеки дорожнього руху у 2017 році.
 

Діло починалося з криміналу…

Приватне підприємство «Начмед» зареєстроване у Тернополі у вересні 2021 року. Його власником і директором є Микола Винничук. Згідно з інформацією в аналітичній системі «YouControl», наразі в Україні функціонує одинадцять філій цієї організації: по одній у Львові, Ужгороді, Рівному, Луцьку, Хмільниках Вінницької області, Сторожинці Чернівецької області, а також дві у Вінниці та три у Хмельницькому. Втім, на сайті медзакладу йдеться ще про чотири філії, які не зареєстровані у Єдиному державному реєстрі підприємств, як підрозділи «Начмеда»: у Кам’янці-Подільському, Волочиську Хмельницької області, Чернівцях і Києві.

Схоже, підприємство «Начмед» утворили на базі товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-медичний центр Профпатології», директором та співвласником якого є Олексій Стрельбіцький. У 2022 році його засудили за підроблення медичних документів.

Згідно з вироком Хмельницького міськрайонного суду, з лютого 2017 до квітня 2020 року він був директором приватного підприємства «Медичний центр «Звіробій» у Хмельницькому. Тоді Олексій Стрельбіцький нібито став використовувати штамп, печатку, а також фірмові бланки медичного центру для підробки медичних довідок.

Разом із спільниками, зокрема Антоном Білоусом, у січні 2021 року ділки створили власне підприємство з видачі медичних довідок «Науково-медичний центр Профпатології». У серпні 2021 року фірма навіть отримала ліцензію від Міністерства охорони здоров’я.

У кінці 2021 року Білоус вийшов із засновників фірми, але досі залишається директором кількох її філій. Новими власниками стали Олександр Жолобок та ймовірний організатор бізнесу Олексій Стрельбіцький, який саме звільнився зі «Звіробою».

Десь в той час у справу втрутилася поліція, до якої надійшло звернення з проханням перевірити діяльність «НМЦ Профпатології». Правоохоронці провели обшуки і знайшли на підприємстві штамп, печатку та підроблені довідки. У лютому 2022 року він пішов на угоду зі слідством і зізнався у скоєному, суд призначив йому 34 тисячі гривень штрафу.

У 2022 році інспектори Міністерства охорони здоров’я прибули у «НМЦ Профпатології» для перевірки й анулювали ліцензію через недопуск медичних ревізорів. «Науково медичний центр Профпатології» оскаржив дії МОЗ у суді. Перевірка, мовляв, була проведена в умовах воєнного стану і мораторію на заходи контролю, а ревізорам ніхто не перешкоджав. Суд задовольнив позов «НМЦ Профпатології» і зобов’язав внести зміни до ліцензійного реєстру, однак Міністерство охорони здоров’я подало апеляцію.

Проблему вирішили шляхом ребрендингу

Приватне підприємство «Начмед» отримало ліцензію від МОЗ всього через кілька місяців після анулювання ліцензії «НМЦ Профпатології» – у грудні 2022 року. За дивним збігом обставин, у 2021 році філії цього підприємства відкрилися за тими ж адресами, де функціонують підрозділи приватного підприємства «НМЦ Профпатології». Зокрема, у Луцьку на вулиці Ковельській, 5, у Тернополі на вулиці Гетьмана Мазепи, 2, у Хмельницькому на вулиці Подільській, 38 та у Хмільнику Вінницької області на вулиці Шевченка, 28А. Також у цих медичних центрів один на двох сайт і сторінки у Facebook та Instagram.

Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео) 

Швидкий медогляд: у Луцьку штампують медичні довідки без належних обстежень (відео) 

У 2023 році податківці у Хмельницькому вирішили перевірити медичний центр з видачі довідок на вулиці Курчатова, 8. Вони провели контрольну операцію й розплатилися за довідку для керування транспортними засобами. Згідно з отриманим чеком про оплату послуг, з’ясувалося, що за вказаною адресою знаходиться медичний центр, де здійснює діяльність приватне підприємство «Начмед». Інспекторів до фактичної перевірки не допустили. Через суд податківці намагалися арештувати рахунки закладу. Втім, Феміда дійшла висновку, що наказ на проведення перевірки був оформленим з порушенням Податкового кодексу України, й відмовила у задоволенні позову.

Судячи з усього, «Науково-медичний центр Профпатології» провів вимушений ребрендинг, назвавшись «Начмедом», і продовжує «робити бізнес» на довідках.

Проте, виявилося, що журналісти не першими звернули увагу на діяльність луцького «Начмеду». І новостворене підприємство вже встигло потрапити в кримінальну історію.

Кримінальне провадження щодо діяльності ПП «Начмед» закрили.Кримінальне провадження щодо діяльності ПП «Начмед» закрили.
 

«У травні 2023 року до поліції звернувся громадянин із заявою про нібито підроблення документів одним із приватних підприємств, а саме медичної довідки щодо придатності керування транспортними засобами. Відомості були внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першої статті 358 Кримінального кодексу України, йдеться про підроблення документів. В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що інформація не знайшла свого підтвердження, оскільки у цього приватного підприємства відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України була видана ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики. У зв’язку з цим, було прийнято рішення про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину», – зазначила старша інспекторка сектору комунікації ГУНП у Волинській області Анна Павловська.

«Що вам не подобається? Довідку ж вам видали»

«Сила правди» вирішила завітати у волинську філію «Начмеду», аби врешті розставити всі крапки над «і». Поспілкуватися до нас вийшов якийсь чоловік, ймовірно, керівник. Він заборонив будь-яку зйомку і відмовився називати своє ім’я та посаду. Не дуже охоче він відповідав і на запитання журналістів.

Представник ПП «Начмед», якого працівники називають директором луцької філії.Представник ПП «Начмед», якого працівники називають директором луцької філії.
 

– Що вам не подобається? Довідку вам видали, – оборонявся представник волинського офісу «Начмеду».

– Мене не запитали про довідку від психіатра і нарколога.

– Ви в цьому впевнені, що він потрібний? Покажіть мені документ, де написано, що треба сертифікат нарколога? Де ви взяли, що згідно оцеї довідки треба видавати психо-наркосертифікат. Мені просто цікаво. Ми працюємо півтора року, а ви розказуєте мені отаку зараз нову басню. Ви десь собі дочитали, додумали і все остальне. 280-й наказ, він не вимагає психонаркосертифіката. Це перше питання. Він зараз вступає в силу, тільки зараз пізніше. І це касається водіїв, інструкторів.

Втім, яким чином цей наказ стосується нашої ситуації невідомо, адже регулює медогляди працівників окремих професій і виробництв, які пов’язані з обслуговуванням населення і можуть призвести до поширення інфекційних хвороб.

На довідці для керування транспортними засобами, яку видав «Начмед», вказано прізвище Оксани Поторжанської. Її не було серед двох жінок в білих халатах, які проводили медогляд. Як вдалося з’ясувати згодом Оксана Поторжанська – сімейна лікарка, основним місцем роботи якої є комунальне підприємство «Луцький центр первинної медичної допомоги №2». Одразу після запитання про співпрацю з «Начмед» вона обірвала розмову і спровадила журналістку зі свого кабінету.

Чергова спроба поспілкуватися з Оксаною Поторжанською провалилася.Чергова спроба поспілкуватися з Оксаною Поторжанською провалилася.
 

– Доброго дня, пані Оксано, можна?

– Ні, ні… не можна.

– У мене виникло питання щодо вашої співпраці з приватним підприємством «Начмед»?

– Всі питання до директора, він за це зарплату отримує. Ви з ним вчора балакали, то й далі балакайте.

Після цього журналістам зателефонував чоловік, який назвався юристом підприємства «Начмед». Спершу він висловив готовність відповісти на всі запитання, але щось пішло не так і розмова завершилась старою піснею – пишіть запит.

– Ірина, я хочу запитати вас прямо, які у вас є запитання по діяльності нашого медичного закладу? Тому що вчора надійшла інформація, що ви приходили по адресі нашого медичного центру, а сьогодні наш працівник Поторжанська Оксана звернулася з тим, що ви приходили на роботу до неї, – пояснив причину дзвінка Вадим Ровенський.

– На довідці, яку мені видали в «Начмеді», вказане прізвище Оксани Миколаївни, але її не було на медогляді. Чому?

– У мене запитання до вас. Згідно наказу 65/80 МОЗ, який регулює порядок проведення оглядів водіїв, кандидатів водіїв, видачі документів до придатності керування транспортним засобом, вказано, що в складі комісії, в складі комісії, яка оглядає, має бути психіатр. Це не означає, що це має бути огляд психіатра-нарколога.

– Добре, а хто тоді мене обслуговував?

– Я взагалі не знаю, з ким я спілкуюсь. Може ви не Ірина, я ж не знаю.

– Ви ж самі зателефонували до мене.

– Письмово робіть журналістські запити, дійте в рамках своїх законних повноважень. Якщо ви будете кашмарити наших людей, якщо ви будете переслідувати їх, ми також будемо діяти в рамках чинного законодавства, розумієте? Вас журналістами важко назвати. Я навіть знаю, хто вам замовив оце розслідування.

– Хто?

– Я вам взяв так і сказав, ви самі прекрасно знаєте.

Порядок проведення оглядів водіїв дійсно регулює наказ МОЗ номер 65/80, який і згадував Вадим Ровенський. Втім, у ньому також йдеться і про обов’язковий наркологічний огляд: «При проведенні медичного огляду враховуються результати обов’язкового профілактичного наркологічного огляду особи та дані щодо перебування її на психіатричному обліку за місцем проживання».

Журналісти також звернулися до директора приватного підприємства «Начмед» Миколи Винничука, аби з’ясувати, чому медичний центр видає довідки без належного обстеження і як так сталося, що він функціонує за тими ж адресами, що й «Науково-медичний центр Профпатології».

– Є інформація, що центр видає медичні довідки без необхідних обстежень. Чому? – цікавимось.

– Теж, скажімо, від інших людей чув, зараз перевіряю цю інформацію, – відповідає директор. – Звернення було від поліції. Я думаю, що це якісь одиничні випадки, пов’язані зі службовою недбалістю. Я думаю, що розберемося.

– Чому за адресами «Наукового-медичного центру Профпатології» функціонує і ваш медичний центр «Начмед»?

– Не можу сказати. У мене одне тільки підприємство. Я розберусь.

– Чи пов’язана діяльність «Начмеду» якось із діяльністю «Наукового-медичного центру профпатології»?

– На жаль, мені не відомо, наскільки тісно співпрацюємо, тому що ніяких договорів… Ніяких послуг з ними.

Склалося враження, що Микола Винничук не зовсім в темі, на відміну від його працівників, які запевняють, що заклад просто перейменували.

– Доброго дня! Це «Науково-медичний центр Профпатології»? – телефонуємо у філію «Начмеда» у Хмільниках Вінницької області.

– Так.

– Якщо чесно, думала, що вже цей центр не працює, бо за тими ж адресами знаходиться ще й медичний центр «Начмед».

– «Начмед» це наша нова назва.

– Тобто це те саме підприємство?

– Так, нова назва просто. Вже рік десь.

Схоже, що не в курсі справ і директор Волинської філії «НМЦ Профпатології» Віталій Котумай, який від журналістів «Сили правди» дізнався, що займав там таку посаду.

«Я не був директором, я просто допомагав робити ремонт, і тільки те, що стосувалося налагодження роботи, а все інше… я звільнився і працювали без мене. Це вже більше року. Мабуть, власники, які брали мене на початку на роботу, не зняли з реєстру. Я ніякого відношення не маю до цього», – переконує Віталій Котумай.

Ймовірно, ясність в цю ситуацію міг би внести вірогідний організатор бізнесу Олексій Стрельбіцький. Він, до речі, є співвласником ще кількох медичних центрів. Зокрема, товариства з обмеженою відповідальністю «Клініка свій лікар», ТОВ «Лікувально-Діагностичний центр «Вікмед» та ТОВ «Медико-профілактичний центр «Медпроф». «Сила правди» неодноразово намагалися з ним сконтактувати, втім, безрезультатно. У головному офісі підприємства повідомили, що директор вже знає, що з ним хочуть поспілкуватися журналісти й обіцяли, що перетелефонує. Але так і не зробив цього.

Що кажуть у Міністерстві охорони здоров’я України?

Ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики від Міністерства охорони здоров’я головний офіс приватного підприємства «Начмед» отримав у грудні 2022 року. Згідно з цим документом, центр має право надавати послуги у сфері неврології, організації та управлінні охороною здоров’я, отоларингології, офтальмології, психіатрії, терапії, хірургії. Втім, у підприємства всього зареєстровано 11 філій, а в ліцензійному реєстрі МОЗ є лише двох підрозділів – у Луцьку (терапія, психіатрія, сестринська справа, дерматовенерологія) та Хмельницькому (терапія та професійна патологія). Чи є відповідний дозвіл у ще восьми філій медичного центру, наразі невідомо.

Ліцензійний реєст Міністерства охорони здоров’я України підтягує лише три філії ПП «Начмед», які мають відповідні ліцензії.Ліцензійний реєст Міністерства охорони здоров’я України підтягує лише три філії ПП «Начмед», які мають відповідні ліцензії.
 

У Міністерстві охорони здоров’я України «Силі правди» цю інформацію підтвердили. Наразі займатися господарською діяльністю з медичної практики має право лише три філії медичного центру – у Тернополі, Луцьку та Хмельницькому. Тож інші структурні підрозділи підприємства, вочевидь, функціонують без ліцензій.

Також у міністерстві підтвердили, що у 2021 році на діяльність «Науково-медичний центр Профпатології» поскаржилися правоохоронці й внаслідок перевірки ліцензію було анульовано. А в кінці 2023 року скарга надійшла й на «Начмед», щоправда, від пацієнта. Однак, перевірки так і не провели й медичний центр продовжив спокійно працювати.

Сподіваємося, після цього розслідування контрольні та правоохоронні органи знайдуть підстави та повноваження, щоб припинити сумнівну діяльність із торгівлі медичними довідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024