Поділитись:

ООН: 2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд, але 2024-й може виявитися ще спекотнішим

Четвер, 21 березня 2024, 00:41
ООН: 2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд, але 2024-й може виявитися ще спекотнішим

Останні десять років були найспекотнішим десятиліттям від початку спостережень за кліматом, повідомили в ООН. Минулий, 2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд, але 2024-й може виявитися ще спекотнішим.

Про це йдеться в доповіді, яку опублікувала Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) ООН, – пише Бабель.

Середня глобальна температура повітря біля поверхні Землі торік була на 1,45 градуса за Цельсієм вищою, ніж у доіндустріальну епоху. Таким чином, світ як ніколи близький до позначки в 1,5 градуса – саме на ній, у кращому випадку, планувалося зупинити глобальне потепління згідно з Паризькою угодою 2015 року. У гіршому випадку йшлося про два градуси.

Потепління клімату в 2023 році призвело до рекордного скорочення площі льодовиків. Найбільше це помітно в Європі та Північній Америці – так, площа льодовиків Швейцарії за останні два роки скоротилася на 10%. Крім того, експерти ВМО зафіксували торік кілька хвиль тепла, що пройшли через 90% площі Світового океану – це загрожує кораловим рифам та іншим морським екосистемам.

«Ніколи раніше ми не були так близько до нижньої межі глобального потепління, встановленої Паризькою угодою», – зазначила очільниця ВМО Селесте Сауло. За її словами, звіт організації має стати «червоним попереджувальним сигналом для всього світу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів