Поділитись:

Вступ-2024: на які спеціальності в Україні збільшать держзамовлення

П'ятниця, 22 березня 2024, 06:12
Вступ-2024: на які спеціальності в Україні збільшать держзамовлення

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10399, що спрямований на реформування фінансування вищої освіти. Держава збільшить держзамовлення на ті спеціальності, які потрібні в нинішніх умовах. 

Про це розповів голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, – пише Osvita.ua.

За його словами, прийнятий законопроєкт змінює всю систему державного замовлення.

Водночас важливо, що кількість грошей на підготовку фахівців не змінюється.

«Держава буде замовляти ті професії, у яких вона або платить повністю заробітну плату, наприклад, учителі, медики, або є монополістом у наданні робочих місць, наприклад, «Укрзалізниця», атомна енергетика тощо. Третя група – це спеціальності, що потрібні для національної безпеки та оборони, або дефіцитні напрямки, як, приміром, специфічні інженерні спеціальності, українознавство та схожі малопомітні речі, що є насправді фундаментальні для держави», – пояснив політик.

Він зауважив, що державне замовлення у закладах вищої освіти переорієнтується на потреби держави.

Зокрема, буде зменшено держзамовлення на тих фахівців, яких зараз на ринку праці занадто багато.

Зважаючи на це, Сергій Бабак зазначив, що певні бюджетні кошти, які звільняться через такі зміни, пропонується спрямувати на гранти обдарованим дітям.

«Якщо дитина, закінчуючи школу, складає ЗНО/НМТ на високий бал, то вона отримає певну кількість грошей. Наразі сума обговорюється в Кабміні, але її точно вистачить для того, щоби вступити в більшість закладів вищої освіти України на будь-яку спеціальність», – наголосив він.

Ті, хто набрав меншу кількість балів, отримають менше коштів. Така система грантів охопить набагато більше людей, ніж та кількість, що зараз охоплена держзамовленням, резюмував Бабак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів