Поділитись:

Україна закриває список «міжнародних спонсорів війни»

П'ятниця, 22 березня 2024, 11:55
Україна закриває список «міжнародних спонсорів війни»

Україна закриває список «міжнародних спонсорів війни» від НАЗК після негативної реакції з боку таких країн, як Китай і Франція.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела, інформує «Економічна правда».

За словами співрозмовників агентства, вже в п'ятницю Україна «може позбутися не лише списку, але й пов'язаного з ним вебсайту».

Чорний список не має юридичної сили, але він став репутаційним ударом для близько 50 великих компаній, які потрапили до нього за те, що працюють в Росії і допомагають Кремлю у війні в Україні, наприклад, сплачуючи податки.

Як зазначає Reuters, відмова від списку «спонсорів війни»? якщо ця інформація джерел підтвердиться, свідчитиме про те, що Києву доводиться пом'якшувати свою позицію щодо низки питань, оскільки на третьому році повномасштабної війни Україні складніше зберігати на колишньому рівні підтримку з боку закордонних союзників.

«Це Китай, але не лише Китай», – сказав співрозмовник, також натякаючи на тиск з боку Франції з метою виключення зі списку компаній Auchan і Leroy Merlin.

У лютому Пекін, основний споживач українського зерна, вимагав від Києва вилучити зі списку 14 китайських компаній, щоб «усунути негативний вплив».

Друге джерело повідомило, що Австрія, Китай, Франція та Угорщина чинили тиск на Київ через цей список, додавши, що він може бути видалений з інтернету протягом декількох днів.

Третій співрозмовник сказав, що в Україні розчаровані тим, що до списку потрапили компанії з країн, які підтримують Київ.

19 березня Кабінет Міністрів після звернень від країн-партнерів вирішив відмовитись від списку «Міжнародні спонсори війни» на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо: 27 лютого Кабінет міністрів України офіційно призначив Віктора Павлущика на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів