Поділитись:

Вчителям не заборонено приймати подарунки, - Луцькрада

Вівторок, 04 квітня 2017, 16:14

Управління освіти та Луцька міська рада не можуть заборонити батькам дарувати, а вчителям та вихователям отримувати подарунки, оскільки це питання не належить до їхньої компетенції.

Про це йдеться у відповіді Луцькради на петицію щодо заборони дорогих подарунків у закладах освіти.

Нагадаємо: лучани вважають незрозумілою традицію, коли батьки "скидаються" на свята, аби привітати освітян, оскільки батьки, діти яких відвідують школу і дитячий садок, регулярно здають кошти для покращення благоустрою свого навчального закладу.

У повідомленні зазначається, що адміністрації навчальних закладів доручено провести роз'яснювальну роботу на класних та загальношкільних батьківських зборів щодо недоцільності дарування дорогих подарунків вчителям та вихователям.

На державному рівні заборонено приймати подарунки лише особам, визначених у ст. З Закону України "Про запобігання корупції". Але вчителі та вихователі навчальних закладів не підпадають під дію цього закону.

Також закон передбачає можливість дарування подарунків, а саме "посадові особи можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки".

Посадовим особам, забороняється вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб у зв'язку із здійсненням такими особами діяльності, пов'язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Але оскільки вчителі та вихователі навчальних закладів не підпадають під дію Закону України "Про запобігання корупції", то заборона батькам дарувати, а вчителям і вихователям отримувати подарунки не належить до компетенції управління освіти та Луцької міської ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів