Поділитись:

Нацбанк дозволив українцям купувати більше валюти

Середа, 05 квітня 2017, 08:24

Нацбанк продовжує суттєво пом'якшувати обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню, яке стало вже менш дієвим заходом стабілізації ринку через його тривале застосування.

Досі населення мало можливість купувати валюту на суму не більше 12 тис. гривень в еквіваленті одній особі в день. Відтепер Національний банк підвищив цю максимальну суму до 150 тис. гривень, тобто до суми, понад яку фінансові операції з готівкою підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу. Такий крок допоможе збільшити глибину та ліквідність офіційного готівкового валютного ринку, – повідомляє прес-служба регулятора.

Також Національний банк України пом'якшує вимогу до обов'язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті.

Відтепер юридичні особи повинні будуть продавати не 65 %, а 50 % своїх валютних надходжень.

Передусім цей крок спрямований на подальше сприяння експортній діяльності українських підприємств, які мають потребу в імпорті для виробництва продукції, що згодом продається за кордон. Це дозволить зменшити для таких підприємств курсові ризики і прискорити проведення зовнішньоторговельних операцій.

Водночас це послаблення не призведе до скорочення пропозиції валюти на міжбанківському ринку, адже сьогодні підприємства добровільно продають набагато більше валютних надходжень, ніж зобов'язані, – понад 90 %.

Надрукувати
мітки:
коментарів