Поділитись:

Кліматичні зміни уповільнили обертання Землі

П'ятниця, 29 березня 2024, 01:51
Кліматичні зміни уповільнили обертання Землі

Зменшення полярного льоду через кліматичні зміни, спричинені людиною, сповільнило обертання Землі. Це може вплинути на вимірювання часу.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature, – передає Бабель.

Танення льодових шапок уповільнює обертання Землі настільки, що наступна високосна секунда — механізм, який використовується з 1972 року для узгодження офіційного часу за атомним годинником із часом, заснованим на нестабільній швидкості обертання Землі, — затримається на три роки.

Менш твердий і щільний лід у північній та південній частинах планети означає, що навколо екватора тепер більше маси.

«Якщо у вас є фігуристка, яка починає обертатися, якщо вона опускає руки або витягує ноги, вона сповільниться. Однак якщо руки фігуристки втягнуті всередину, це означає, що вона обертатиметься швидше», — пояснив обертання Землі на прикладі автор дослідження, геофізик з Інституту океанографії Скріппса при Каліфорнійському університеті Дункан Агню.

Глобальне потепління і зміна рівня моря відсунуть потребу в ще одній високосній секунді з 2026 на 2029 рік. Ще раніше вчені визнали, що високосні секунди завдають великого руйнування обчислювальній техніці, і тому вирішили позбутися їх після 2035 року.

Однак зараз дослідники особливо хвилюються через те, що наступна додаткова секунда вперше буде негативною, тобто пропущеною, а не додатковою.

«Ми не знаємо, як впоратися з пропуском однієї секунди. Ось чому метрологи хвилюються», — сказав колишній директор відділу часу Міжнародного бюро мір і ваги в Севре Фелісітас Аріас.

Високосні секунди призводять до серйозних збоїв в обчислювальних системах — у всіх сучасних компʼютерних кодах додаткова «негативна» секунда не врахована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів