Поділитись:

Телескоп Хаббл три роки досліджував зірки в ультрафіолетовому світлі: як і навіщо

Субота, 30 березня 2024, 05:32
Телескоп Хаббл три роки досліджував зірки в ультрафіолетовому світлі: як і навіщо

Астрономи за допомогою телескопа Хаббл впродовж трьох років збирали інформацію про зірки, які можна побачити лише в ультрафіолетовому світлі. 

Як зазначають у NASA, скільки ультрафіолетове світло можна спостерігати лише з космосу, Hubble є єдиним активним телескопом, який може виконати це дослідження, – передає УП. Життя.

Масштабний проєкт ULLYSES (Бібліотека ультрафіолетової спадщини молодих зірок як основних стандартів) завершили в грудні 2023 року. Це дослідження розкриває таємницю формування, еволюції та впливу зірок

«Воно вплине на загальну астрофізику – від екзопланет до впливу масивних зірок на еволюцію галактик і розуміння найраніших етапів розвитку Всесвіту», – сказала керівниця дослідження Наукового інституту космічного телескопа (STScI) у Балтіморі Джулія Роман-Дюваль.

Телескоп Хаббл три роки досліджував зірки в ультрафіолетовому світлі: як і навіщо

Команда вчених вивчила 220 зірок, а потім поєднала ці спостереження з інформацією з архіву Хаббла про 275 додаткових зірок. Так виникла ціла бібліотека даних про зірки – їхню температуру, хімічний склад та обертання навколо Сонця.

Науковці також досліджували надгарячі, масивні блакитні зірки, що в мільйон разів яскравіші за Сонце. Вони яскраво світяться в ультрафіолетовому світлі, яке може легко виявити Хаббл.

ULLYSES націлився на блакитні зірки в сусідніх галактиках, де бракує елементів, важчих за гелій і водень. Цей тип галактик був поширений у дуже ранньому Всесвіті.

«Спостереження ULLYSES є сходинкою до розуміння тих перших зірок і їхніх вітрів у Всесвіті, а також того, як вони впливають на еволюцію їхньої молодої галактики», – додала Роман-Дюваль.

Дослідники також вивчали молоді зірки, менш масивні за наше Сонце. Вони випускають потік високоенергетичного випромінювання, зокрема вибухи ультрафіолетового світла та рентгенівські промені. Оскільки вони все ще ростуть, то збирають матеріал з планетоутворюючих дисків пилу та газу.

Хаббл аналізує, як вони набираю масу, скільки енергії цей процес виділяє в навколишнє середовище тощо.

Бурхливе ультрафіолетове світло від молодих зірок впливає на еволюцію цих дисків у процесі формування планет, а також – на шанси придатності новонароджених планет до життя. Цільові зірки розташовані в сусідніх областях зореутворення в нашій галактиці Чумацький Шлях.

«Спочатку ULLYSES була задумана як програма спостережень із використанням чутливих спектрографів Хаббла. Однак вона була значно покращена завдяки скоординованим та допоміжним спостереженням спільноти з іншими наземними та космічними обсерваторіями. Таке широке охоплення дозволяє астрономам досліджувати життя зірок у безпрецедентних деталях і намалювати більш повну картину властивостей цих зірок і того, як вони впливають на навколишнє середовище», – сказала Роман-Дюваль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 грудня 2023
08 грудня 2023
25 липня 2023
23 червня 2023
15 травня 2023
23 січня 2023
17 серпня 2022
18 травня 2022
30 квітня 2022
06 грудня 2021