Поділитись:

В Україні призовний вік зменшено до 25 років: Зеленський підписав указ

Вівторок, 02 квітня 2024, 18:23
В Україні призовний вік зменшено до 25 років: Зеленський підписав указ

Майже через рік після схвалення Верховною Радою президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників від 27 до 25 років. 

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України, – пише ТСН.

«На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статті, яким до дня відправлення у військову частину виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на відстрочку», – йдеться у документі.

Під час дії воєнного стану призовні комісії мають провести медогляд призовників, які перебувають на військовому обліку та досягли 25-річного віку. У разі визнання придатними до військової служби їх поставлять на військовий облік та визнають військовозобов'язаними. Це означає, що таких хлопців можна буде мобілізувати до війська, навіть якщо вони не служили строкову службу і не мають військового досвіду.

Пояснюємо!

До цього часу, чоловіки, які досягли 27 років і не служили в армії та не мають військового досвіду, вважалися призовниками, а не військовозобов'язаними. Оскільки під час воєнного стану набору на строкову службу не було, їх не мобілізували. В іншому випадку, чоловіки до 27 років, які служили строкову, або мали військову кафедру, також підлягали мобілізації.

Фактично, ухвалення цього закону означає, що відтепер під мобілізацію в Україні підпадають чоловіки у віці від 25 років, а не від 27.

Нагадаємо: Верховна Рада ще у травні 2023 року підтримала рішення щодо зниження порогу мобілізаційного віку від 27 до 25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів