Поділитись:

У Луцьку незаконні шлагбауми та огорожі заважають рятувати життя (відео)

Понеділок, 08 квітня 2024, 10:46
У Луцьку незаконні шлагбауми та огорожі заважають рятувати життя (відео)

Паркани, півкулі, шлагбауми – ці атрибути досить часто можна зустріти в луцьких дворах. Мешканці кажуть: відгороджують території, аби там не збирались сумнівні компанії, або ж не паркувались чи проїжджали машини з інших дворів. Проте бездумне встановлення обмежувачів може тягнути за собою низку проблем для роботи екстрених служб. В результаті така самодіяльність може зіграти злий жарт із самими мешканцями, які відгороджують двори на власний розсуд.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Обмежувачі руху у дворах багатоквартирних будинків дуже часто встановлюють з ініціативи самих мешканців. Найчастіші аргументи – щоб не паркувалися та не їздили чужі автівки та не заходили посторонні особи. Самі ж лучани по-різному ставляться до обгородження прибудинкових територій. Особливо тих, які сполучають сусідні двори та проїзди.

«Неприємно нам, але маємо те, що маємо. Їздять кожен день. Людям це не подобається. Ці, що жильці, звичайно, не подобається, але кому що говорити. На все Божа воля, але що тут сказати. Неприємно», – розповідає лучанка.

Проте не усі поділяють таку думку:

«Я думаю, що це необов'язково, якщо люди культурні та поважають один одного. Але ж люди різні й різні думки. Але доступ для швидкої та пожежної повинен бути», – зазначила ще одна жителька Луцька.

Як пояснює член правління громадської організації «Рада голів правлінь ОСББ у місті Луцьку» Валерій Корпач, деякі обмежувачі знаходяться у дворах ще до створення самих ОСББ.

«У нас є, наприклад, на Гулака, 25, поставлені напівсфери. Їх поставили ще задовго до створення ОСББ. І зараз усі претензії до голови об'єднання. Хоча він того не ставив, кошти на це не тратилися. Але щоб їх демонтувати, треба кошти і це лягає на фінансову сторону ОСББ», – каже Корпач.

Валерій КорпачВалерій Корпач

Він додає: перед тим, як встановлювати якісь з обмежувачів – погоджують усе з екстренними службами. Адже досить часто через «незаконні паркани» саме їхнім автомобілям доводиться кружляти, аби потрапити до місця призначення.

«До нас зверталися з тим, щоб встановити спочатку шлагбаум, потім напівсфери. Ми не та організація, яка надає дозволи на встановлення будь-яких перешкод, бо вони заважають доїзду бригад екстренної медичної допомоги до місця виклику у визначені законом терміни. Навіть ті 2-3 хвилини, якщо об'їжджати цей будинок або з іншої вулиці заїжджати, може й загубити життя людини, а нам треба його врятувати», – розповідає інженер з безпеки руху КП «Волинський обласний центр екстренної медичної допомоги» Валентина Власюк.

Валентина ВласюкВалентина Власюк

З подібними ситуаціями доводиться зіштовхуватися і бригадам пожежників:

«Фактично ми констатуємо, що усі багатоповерхівки мають проблеми. Це пов'язано з незаконними обмежувачами руху або ж у вечірній час доби усі двори заставлені автомобілями. Тобто наявність цих двох компонентів не дозволяє нам швидко дістатися до осередку пожежі», – коментує ситуацію начальник Луцького РУП ГУ ДСНС у Волинській області Руслан Безека.

Руслан БезекаРуслан Безека

Як пояснив начальник луцької пожежної, при виявленні хаотично встановлених обмежувачів, вони вказують на ці місця співвласникам будинків й додатково інформують муніципалів. Ба більше, з останніми виїжджають на спільні рейди, аби з'ясувати, де знаходяться обмежувачі з порушенням правил благоустрою. Коли такі виявляють, їх демонтовують.

Заступник директора та начальник відділу демонтажів департаменту мунварти Роман Кулик каже, що почали демонтувати такі конструкції ще з 2017 року. Станом на зараз з міста вже зникли близько 115 незаконних обмежувачів.

То ж основне у питанні огороджень – не встановлювати їх на власний розсуд, а робити усе з дотриманням вимог та погодженням необхідних служб. Бо ж інколи такий обмежувач може вартувати чийогось майна, а й інколи навіть життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
28 квітня 2024
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02