Поділитись:

Волинська прокуратура "прикрила" консультативну раду

П'ятниця, 07 квітня 2017, 15:45
Волинська прокуратура

Прокурор Волинської області наказом від 22 березня 2017 року ліквідував консультативну раду при прокуратурі області.

Про це повідомили на прес-конференції, ініційованій громадською радою при Волинській ОДА, 7 квітня.

Як зауважив голова громадської ради при Волинській ОДА Олександр Волянюк, прокуратура Волинської області відмовилася від такого інституту, як консультативна рада.

Цей інститут, до слова, був створений близько 2 років тому з метою покращення взаємодії громадськості та прокуратури.

Олександр Волянюк зазначає, що прокурор області своє рішення розпустити раду не пояснив.

"Пізніше ми дізналися, що він діяв на підставі наказу Генерального прокурора. Тобто, консультативні ради при прокуратурі скасовані на всій території Україні", – каже він.

Представники консультативної ради, зважаючи на їхній розпуск, вирішили зібрати прес-конференцію, на якій розповіли про численні правопорушення і зловживання правоохоронними органами.

Голова консультативної ради при прокуратурі Георгій Остров зазначив, що вони досліджували проблеми в області, зокрема незаконний видобуток бурштину, наркоторгівлю, розкрадання лісу, незаконну приватизацію та будівництво, контрабанду.

Як зазначає Георгій Остров, прокуратура і колишнє УМВС причетні до незаконного видобутку бурштину на Волині. Згадує, зокрема, про "слід" правоохоронців у незаконному видобутку в селі Лісове. Крім того зазначає, що в селі Заріччя навіть сьогодні працюють старателі.

Також він зазначає про факт розкрадання семи мільйонів гривень волинськими забудовниками під час будівництва дзотів на Донеччині, де прокуратура нібито відкрила кримінальне провадження, а потім "всі почали мовчати".

Член ради Василь Куренда розповів про проблеми з незаконною рубкою лісів, а також наголосив на факті незаконної приватизації 16 дошкільних закладів на Волині.

Представник консультативної ради Сергій Ковальчук зауважив, що в області існує проблема з нарокоторгівлею. Він пригадав, як за ініціативи ради вдалося затримати кур'єра, вилучивши при цьому наркотиків на суму 2 мільйона гривень. Було відкрито кримінальне провадження, проте зараз, каже активіст, ця людина продовжує залишатися на волі.

Член ради, яку "розпустила" прокуратура, Ігор Левчук розповів про факти причетності правоохоронних органів до незаконних будівництв у області, а також наголосив на їх бездіяльності в окремих питаннях щодо нерухомого майна.

Георгій Остров, відповідаючи на питання, чому консультативна рада вирішила розповісти про всі ці зловживання лише після їхнього розпуску, каже, що це було їхньою помилкою.

"Чому не виносили це питання раніше? Ми планували зробити розширену прес-конферецію після того, як нам нададуть інформацію про кримінальні провадження. Це наша помилка, що ми не робили зразу прес-конференцію", – каже він.

Зараз же вони підготували звернення до Президента, Генпрокурора, а також голів обласної ради та облдержадміністрації, де вимагають пояснень з приводу розпуску консультативної ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів