Поділитись:

Семен Семенченко в Луцьку розповів про результати блокади

Неділя, 09 квітня 2017, 11:40

Народний депутат Семен Семенченко розповів, що дала Україні блокада торгівлі з окупованими територіями і РФ, а також поділився планами на майбутнє.

Про це він сказав в ефірі програми Протилежний Погляд LIVE 7 квітня.

"З'ясувалося, що брехали всі: ми не замерзли, світло не відключили, гірники на окупованій території не взяли в руки зброю і не пішли вбивати українців, а навпаки звинувачують своє керівництво, у нас не впала економіка, МВФ сказав, що наслідків практично не буде. Всі колосальні збитки, які нам пророкували, виявилися неправдою. В кінці року, я впевнений, виявиться, що ми ще й в плюсі", - зазначив він.

З його слів, основна мета блокади - припинити фінансування агресора. Як розповів Семенченко, 47 %, які тратилися на закупівлю вугілля, йшли на фінансування так званих ДНР/ЛНР.

"І це офіційні висновки СБУ", – запевнив він.

"Чому волинські і львівські гірники не можуть наростити видобуток вугілля, отримати фінансування, відновити основні засоби? Чому 10-та шахта в Нововолинську, яка може видобувати мільйон тонн вугілля в рік, досі не запущена. Іде системний саботаж – і це один з проявів російської агресії", – додав нардеп.

З його слів, 9 мільйонів тонн антрациту Україні треба в рік для того, щоб забезпечити ТЕС і підприємства вугіллям.

"Всі ТЕС елементарно перероблюються під вугілля газових марок. Наприклад, Трипільська ТЕС, Зміївська ТЕС. І рішенням РНБО від 2015 року були поставлені завдання перед владою: почати отримувати незалежність від ворога, але цього не зробили. Тому ми зараз вимагаємо, щоб ТЕС були переведені на вугілля газових марок. Тому одна з причин мого приїзду: з'ясувати, хто конкретно саботує розвивати на Волині вугільну галузь. Дивіться, що відбувається: постійно скорочуються робочі місця, люди змушені їхати на заробітки, ми втрачаємо цінні кадри", – пояснив Семенченко.

Для того, щоб запустити 10-ту нововолинську шахту, треба 450 млн треба.

"Говорять, що нема грошей: нема грошей туди, нема грошей на переробку ТЕС під вугільні сорти. Вибачте, але це неправда. У квітні минулого року уряд ухвалив схему "Роттердам+", за якою всі громадяни стали платити дорожче за електроенергію, щоб ми купували вугілля не в агресора, а в Роттердамі з доставкою. Згодом ця формула перетворилася в "Макіївка–". А я б хотів, щоб це вугілля добували на Волині, щоб люди перестали виїжджати за кордон. Ми не втрачали кваліфікованих спеціалістів. Те ж саме відбувається у сусідній Львівській області. Тут глибокий тил, тут має бути спокійно і безпечно. Тому другий етап блокади буде не тільки за підтримки місцевих рад, але й трудових колективів шахт", – заявив нардеп.

Надрукувати
мітки:
коментарів