Поділитись:

Кити та дельфіни в Тихому океані отримали статус юридичної особи

Четвер, 18 квітня 2024, 01:23
Кити та дельфіни в Тихому океані отримали статус юридичної особи

Вожді тихоокеанських корінних народів з Островів Кука, Французької Полінезії, Нової Зеландії та Тонги уклали договір, який визнає правосубʼєктність китів і дельфінів. Лідери вважають, що надання тваринам статусу юридичних осіб сприятиме захисту китів як національного надбання та легендарного предка корінного народу маорі.

Про це повідомляє The Conversation, – пише Бабель. 

Віцепрезидентка новозеландської природоохоронної організації Conservation International Aotearoa Мере Такоко привітала підписання угоди, яка отримала назву He Whakaputanga Moana – перекладається як «Океанічна декларація маорі».

«Прекрасний і смиренний тиждень, проведений в компанії короля маорі та вождів Островів Кука і Таїті, які підписали декларацію He Whakaputanga Moana, щоб надати статус юридичної особи нашим предкам – тохорі (китам)», – пише Такоко.

Раніше лідери корінних народів уже зініціювали надання річці Вангануї в Новій Зеландії статусу живої людини. Визнання річки юридичною особою означало, що «закон тепер не бачить різниці між заподіянням шкоди племені чи заподіянням шкоди річці, оскільки це одне й те саме».

Якщо угода He Whakaputanga Moana передбачатиме подібний підхід, то країни Тихоокеанського регіону зможуть застосовувати до порушників кримінальні покарання. Але яка ступінь правового захисту китів і дельфінів та які потенційні покарання чекають на їхніх кривдників – поки невідомо.

Китоподібні стикаються з різними прямими та непрямими загрозами через дії людини. Китобійний промисел призвів до значного скорочення популяції – за минуле століття комерційне полювання на китів убило 2,9 мільйона представників. І хоча Міжнародна китобійна комісія й запровадила мораторій на китобійний промисел з 1986 року, в деяких регіонах він досі процвітає.

Крім того, шумове забруднення, рибальство, видобуток корисних копалин на морському дні та зміна клімату також дуже шкодить тваринам і скорочує чисельність популяцій.

Також масивні судна на великій швидкості часто «наїжджають» на китів – зіткнення з кораблями навіть визнали однією з головних причин смертності цих тварин.

Присвоєння китам і дельфінам статусу юридичної особи може призвести до впровадження різних заходів для їхньої безпеки, як-от альтернативних судноплавних маршрутів, зниження швидкості кораблів та загалом запобігання іншим діям людини, які призводять до смертності тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
01 лютого 2024
08 жовтня 2023
02 жовтня 2023
11 червня 2023
05 червня 2023
11 січня 2023
03 листопада 2022
26 вересня 2022
18 липня 2022