Поділитись:

Як українцям знайти роботу в Польщі через центр зайнятості

Неділя, 28 квітня 2024, 10:58
Як українцям знайти роботу в Польщі через центр зайнятості

У Польщі, як і в Україні, шукати роботу можна кількома шляхами: самостійно, через посередників та через центр зайнятості. Останній варіант є найбільш надійним в контексті уникнення шахрайств, проте може бути доволі тривалим.

Мая Голуб для Центру журналістських розслідувань «Сила правди» побувала у Люблінському міському центрі зайнятості та поспілкувалася з керівницею відділу у справах іноземців Аліною Глущєц про особливості пошуку роботи для українців.

Хто може стати на облік в польському центрі зайнятості і що для цього потрібно

Люблінський міський центр зайнятості знаходиться за адресою вул. Нєчала, 14 (ul. Niecała 14) – за 15 хвилин ходу від головної автостанції. На обліку тут може перебувати як безробітний, так і той, хто хоч і працевлаштований, але шукає кращу роботу. У першому випадку особа має право на фінансову допомогу від держави.

Допомога для безробітного в Польщі впродовж перших 90 днів становить 1491,90 злотих (близько 14 тисяч гривень), далі – 1171,60 злотих (близько 11 тисяч гривень). Однак розмір допомоги залежить від стажу роботи, а також професії. Тобто виплати можуть бути як нижчі, так і вищі – все залежить від конкретної ситуації.

За словами Аліни Глущец, безробітний перебуває на обліку в центрі зайнятості безстроково поки його не викреслять, тобто поки не знайде роботу.

За інформацією сайту Республіки Польща, для реєстрації в центрі зайнятості потрібні такі документи:

  • посвідчення особи або, за його відсутності інший документ, що посвідчує особу (у випадку традиційної реєстрації в центрі зайнятості, пред’являється для перевірки працівником);
  • диплом, атестат про повну загальну середню освіту та сертифікати про закінчення курсів, або тренінгів;
  • всі довідки з місця роботи;
  • підтвердження інвалідності (за наявності), документ щодо протипоказань до певної роботи, довідка про ступінь інвалідності.

У деяких випадках з центру зайнятості можуть направити іноземців на вивчення польської мови, або інше навчання, якщо це потрібно.

Навчання польської мови фінансують з Фонду праці для безробітних іноземців, які шукають роботу. Сума на таке навчання навчання не може перевищувати 2 тисяч злотих. У обґрунтованих випадках, можна збільшити суму до 3 тисяч злотих. Але якщо іноземець перервав навчання польської мови з власної вини, тоді він зобов’язаний відшкодувати суму, витрачену на його навчання до моменту завершення курсів.

Як українцям знайти роботу в Польщі через центр зайнятості

Аліна Глущец розповідає, що українці після реєстрації у польському центрі зайнятості отримують доступ до тих самих послуг і мають ті самі права, обов’язки та умови, що й поляки. Команда центру однаково допомагає, як безробітним полякам, так і безробітним українцям. Ключовим є факт реєстрації і те, чим людина займалася протягом останніх 18 місяців.

Для реєстрації рекомендують приносити вже перекладені на польську мову документи про освіту. Це спростить і пришвидшить роботу центру зайнятості. За потреби державний орган покриває витрати на нострифікацію дипломів. Якщо іноземець закінчив навчання в Україні, або деінде за межами Польщі, то нострифікація підтверджує, що документ про освіту є еквівалентним польському.

Як українцям знайти роботу в Польщі через центр зайнятості

Аліна Глущєц каже, що у центрі зайнятості зареєстрованим безробітним можуть пропонувати вакансії і не за професією. Наприклад, виконувати просту роботу, але не всім такі пропозиції подобаються.

У структурі наголошують, що потрібно уважно вивчати угоду про працю, коли людина уже влаштовуватиметься на роботу. Адже офіційне працевлаштування в Польщі повинне забезпечувати і медичним страхуванням.

Якщо ж шукати роботу самостійно, то важливо не натрапити на шахраїв. Якщо ж все таки вас ошукали – не заплатили за роботу, або заплатили менше, ніж передбачалося, то необхідно звернутися до Державної Інспекції праці, поліції, чи Генерального консульства України. Згодом свої права можна відстоювати й у суді.

Популярні серед українців професії в Любліні

У Люблінському центрі зайнятості кажуть, що наразі серед іноземців найпопулярнішими є вакансії водіїв вантажівок, будівельників, пакувальників, малярів, водіїв доставки та таксі, прибиральників, електриків, роботи в агросекторі, вакансії в медичній сфері.

За даними центру зайнятості, у 2023 році найбільше українців знайшли роботу в сфері гуртової неспеціалізованої торгівлі (1158) та обробки, консервації фруктів і овочів (1144), 860 українців влаштувалися пакувальниками, 776 – у магазинах, де торгують їжею, напоями та тютюновими виробами, 612 українців продавали дорожні товари, 605 працевлаштувалися у сфері будівництва, 431 – в ресторанах, 359 – у торгівлі какао та шоколадною продукцією, а 355 знайшли роботу на будівництві.

Загалом минулого року 15 015 українцям допомогли знайти роботу через міський центр зайнятості в Любліні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів