Поділитись:

У Польщі знають, як боротись із "зарплатою в конверті"

Понеділок, 10 квітня 2017, 18:18
У Польщі знають, як боротись із «зарплатою в конверті»

Міністерство розвитку Польщі знайшло спосіб боротьби із тіньовою зоною – зарплату будуть переказувати на рахунок, а не давати на руки.

Про це повідомляє "Монітор Інфо" з посиланням на "Puls Biznesu".

Трудовий кодекс Польщі говорить про те, що зарплату повинні виплачувати готівкою. Проте на практиці переважає формальний виняток, тобто переказування зарплати на банківський рахунок. Відповідно до даних Польського національного банку, у цій формі зарплатню отримують 87 % поляків.

Законопроект

Міністерство розвитку хоче збільшити цю групу, запроваджуючи до Трудового кодексу поправку щодо того, що основною формою виплати зарплатні є переказування коштів на рахунок. Ця пропозиція міститься в опублікованому департаментом проекті закону про скорочення терміну зберігання трудових документів із 50 до 10 років.

"Чому уряд не любить готівкових операцій?" – запитує газета. І відповідає: "Департамент розвитку вважає, що це "становить велику частку тіньової зони в економіці".

В обґрунтуванні законопроекту зазначається, що "готівкові операції, на противагу електронним, не залишають слідів, даючи можливість приховати операцію. Тим самим запровадження регуляторів, які зменшують роль готівки в економіці та збільшують значення електронного обігу, може спричинити обмеження тіньової зони".

Ідею міністерства схвалив Фонд розвитку безготівкового обороту.

"Це буде вигідно всім. Як польській економіці, так і споживачам. Частку безготівкових операцій потрібно збільшувати, бо вони прості й забезпечують безпеку оборотів. У Польщі тим часом спостерігається культ готівки, люди люблять її торкатися, перекладати й дивитися на неї, бо тоді відчувають її вартість", – сказав представник фонду Роберт Ланевський.

Надрукувати
мітки:
коментарів