Поділитись:

Луцький підприємець нарікає на "рекет" в Польщі

Вівторок, 11 квітня 2017, 11:03

Приватний підприємець Василь Кудрявцев, який займається перевезенням вантажів з Республіки Польща до України, через шахрайські схеми приватної польської фірми залишився без вантажівки.

Про це він написав у мережі Facebook.

Як написав Василь Кудрявцев, 04 квітня 2017 на заводі містечка Альверня Малопольського воєводства поблизу м. Краків водій підприємця завантажився мінеральним добривом вагою 22 тони в мішках і поїхав по навігатору до Кракова на замитнення. Приблизно після 60 км їзди він зрозумів, що заблукав в околицях повітового міста Хшанув. Вантажівка їхала по дуже вузькій дорозі та через деякий час автомобіль зупинився в зв'язку із тим, що подальший рух був неможливим. Розвернути велике габаритне авто було теж неможливо.

"Через деякий час до вантажівки під'їхав поліцейський автомобіль з повітової комендатури поліції Хшанова. Перевіривши вантаж та супровідні документи, поліцейські перевірили водія на предмет вживання алкоголю та без консультації з водієм або власником вантажівки викликали дорожню допомогу – приватну фірму (Pomoc Drogowa Wleciał Robert, ulica Szpitalna 92, 32-500 Chrzanow). Для того, щоб звільнити проїжджу частину дороги, працівники дорожньої допомоги перевантажили груз на свою вантажівку. Потім, зачепивши мою вантажівку своїм автомобілем, відсунули її в бік приблизно на 2-3 метри. Після цього водій Кухарчук М.В. зміг здати назад і розвернутись. Поліцейський патруль наказав їхати за автомобілем дорожньої допомоги, а сам їхав позаду. Через 8-9 км Кухарчук М.В запаркувався на майданчику дорожньої допомоги приватної фірми (Pomoc Drogowa Wleciał Robert, ulica Szpitalna 92, 32-500 Chrzanow). Поліцейський патруль на приватній території склав протокол про порушення водієм ПДР за в'їзд під знак заборони і наклав штраф водієві в розмірі 400 польських злотих, які водій відразу заплатив", – йдеться у дописі.

Зі слів підриємця, працівники поліції не надали право вибору водієві фірми і розцінок з виконання буксирування вантажівки та викликали приватну фірму Роберта Влєчяла, а також не забезпечили переклад тексту адміністративного протоколу. В присутності поліції та під їх тиском переляканий водій вантажівки, який не вміє ані читати польською, ані розмовляти, підписав нібито угоду на оплату (50 євро за один день) стоянки на паркінгу. Власник фірми дорожньої допомоги приватної фірми Роберт Влєчял назвався водієві іншим іменем – Гжегож. Тим часом вантаж, який привезли на транспорті дорожньої служби, розвантажили на території цієї фірми просто на землю без накриття.

"Наступного дня, 05.04.2017, водій Кухарчук М.В. мені передзвонив і повідомив про те, що сталося, та надав номер телефону власника фірми, так званого "Гжегожа" (+48516069600). Я йому відразу зателефонував і він мені повідомив, що за надані ним послуги я маю сплатити 5000 євро. Після моїх заперечень він опустив ціну до 3500 євро. Ця сума в мене викликала підозру, тому я попросив "Гжегожа" надіслати на мою електр. пошту рахунок-фактуру за надані послуги. Він відмовився його надсилати, але вислав номер своєї карти: POMOC DROGOWA ROBERT WLECIAŁ, 32-566 ALWERNIA BRODŁA UL.POTOCKICH 2, NUMER KONTA 39109016650000000134255272", – зазначив Василь Кудрявцев.

Упродовж наступних двох днів (6 - 7 квітня) в цьому районі Польщі були опади, але мішки з вантажем-міндобривом були не захищені. Експедиційна служба України в Рівненській області "ГРИГОРУК", яка замовила послуги перевезення, 06 квітня прислала за вантажем до міста Хшанова інший автомобіль, про що Кудрявцева повідомили телефоном. Коли цей автомобіль приїхав до паркінгу, Гжегож повідомив, що за завантаження підприємець має заплатити йому 200 євро готівкою, в іншому випадку він його не завантажить.

"Я перерахував гроші на картку нового водія, що приїхав за вантажем. Він відразу ж віддав гроші "Гжегожу" і 08.04.2017 його завантажили без будь-яких актів передачі вантажу, експертизи придатності товару, які "Гжегож" відмовився надати", – повідомив Василь Кудрявцев.

Як зазначив автор допису, протягом цього часу він вів перемовини з Гжегожем, щоб він надав рахунок-фактуру. Але вмовляння не дали результату, тому підприємець попросив водія 05.04.2017 звернутись до повітової комендатуру поліції в Хшанові з повідомленням про незаконне привласнення майна та вимагання грошей в шахрайській спосіб, де йому повідомили, що в протоколі опитування по цій справі вказана ціна послуги дорожньої допомоги становить 3500 польських злотих.

"На той факт, що з мене вимагають не 3500 злотих, а 3500 євро, в поліції сказали, що вони не мають до цього ніякого відношення. Тоді я знову зателефонував "Гжегожу" і повідомив про мою розмову з поліцейськими. На це "Гжегож" сказав, що тепер ціна послуги піднімається знову до 5000 євро, і повідомив, що поліція йому не указ, а також, що в поліції і в прокуратурі у нього є високопоставлені друзі, – зазначається у дописі. – 08.04.2017 я два рази телефонував до поліції, повідомляючи про злочин, і тоді автомобіль поліції приїхав до паркінгу приватної фірми Роберта Влєчяла. Після розмови поліції з Робертом Влєчялом він вигнав мого водія гр. Кухарчука М.В. з кабіни автомобіля, заборонивши йому до нього підходити. Намагаючись встановити юридичну адресу цієї фірми, я знайшов в інтернеті ще один номер телефона приватної фірми (Pomoc Drogowa Wleciał Robert) - т. +48502589788. Коли я передзвонив по цьому номеру, то особа, що мені представилась як Роберт Влєчал, розмовляла голосом "Гжегожа". Тоді мені стало зрозуміло, це одна і та сама особа, і що мене хочуть ошукати".

На сьогодні автомобіль луцького підприємця незаконно захоплений і перебуває на паркінгу дорожньої допомоги приватної фірми Pomoc Drogowa Wleciał Robert, власник вантажівки втрачає кошти від невиконання попередніх замовлень і простою автомобіля і водія.

Зі слів Василя Кудрявцева, в даному випадку правоохоронні органи в Хшанові дискредитували себе повністю, "і з моєї розмови з черговим поліції мені стало зрозуміло, що поліція примушує мене до виконання цивільно-правових відносин".

05 квітня Василь Кудрявцев додзвонився до Генерального консульства України в Кракові та попросив представника консула Сергія Царука допомогти в справі. Натомість консул повідомив, що консульство займається тільки справами фізичних осіб, а він як приватний перевізник повинен забезпечити всім необхідним своїх водіїв (кошти і т.п.) та має вирішити цю проблему самостійно. Та через кілька днів консул попросив детально описати цю подію та вислати заяву на ім'я Генерального консула України в Кракові Олега Мандюка.

"Прошу мені допомогти з поверненням вантажівки та притягнути власника дорожньої допомоги приватної фірми (Pomoc Drogowa Wleciał Robert, ulica Szpitalna 92, 32-500 Chrzanow) до відповідальності", – звертається у дописі Василь Кудрявцев.

Надрукувати
мітки:
коментарів