Поділитись:

Волинський історик пояснив, чому 9 травня – важлива дата для українців (відео)

Четвер, 09 травня 2024, 13:43
Волинський історик пояснив, чому 9 травня – важлива дата для українців (відео)

Відомий волинський історик Андрій Павляшик вважає, що 9 травня – важлива дата для українців і його необхідно відзначати.

Про це він розповів у відео, опублікованому на його фейсбук-сторінці.

Андрій Павляшик нагадав історію, в якій пояснив, чому 9 травня – важливе для українців.

Подія трапилася в українських землях понад 800 років тому. У часи Київської Русі у ній правили великі київські князі. Так, між онуками та правнуками Ярослава Мудрого, яких було дуже багато, постійно існувала конкуренція щодо того, хто ж буде керувати всією цією територією.

Серед нащадків Ярослава був дуже відомий і дуже скандальний князь Юрій Долгорукий, який, до слова, понад 800 років тому ходив на Волинь і воював з місцевими князями.

Але сама історія, пов'язана з 9 травня, трапилася з великим князем Юрієм Долгоруким у 1157 році, коли він сидів у Києві. На свято Вознесіння місцевий київський митник осьменик Петриловлаштовував у себе гуляння, куди і прийшов великий князь.

«І якась в нього трапилася така несумісність в організмі з алкоголем, що він взяв та й отруївся. І через кілька днів помер», – розповідає Андрій Павляшик.

І трапилася ця «прикра» історія отруєння князя Довгорукого, засновника москви, 9 травня 1157 року.

«Як на мене, це дуже важлива дата, яку ми повинні пам'ятати і не забувати подвиг осьменика Петрила», – додав історик.

Волинський історик пояснив, чому 9 травня – важлива дата для українців (відео)

До речі, засновник москви Юрій Долгорукий похований був у Києві, в церкві Спаса на Берестові. Церква збереглася, пам'ятна плита збереглася, а от тіло не збереглося, тому що місто Київ було нещадно спалено через кілька років його сином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів