Поділитись:

Перший паралізований пацієнт з імплантом Neuralink у мозку вже обігрує здорових людей у компʼютерних іграх

П'ятниця, 10 травня 2024, 01:38
Перший паралізований пацієнт з імплантом Neuralink у мозку вже обігрує здорових людей у компʼютерних іграх

Трохи більш як сто днів тому компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink вперше імплантувала пацієнту мозковий чип. Тепер паралізований 29-річний Ноланд Арбо може безконтактно користуватись ноутбуком, керуючи курсором силою думки, і навіть перемагає здорових людей в іграх.

Про результати експерименту Neuralink відзвітувала 8 травня, – пише Бабель. 

За кілька тижнів після операції частина «ниток» імпланту відійшла від мозку, що призвело до втрати даних. Для розвʼязання проблеми вчені модифікували алгоритм запису, зробивши його більш чутливим до сигналів нейронів, а також вдосконалили методику перетворення цих сигналів у рухи курсора і покращили користувацький інтерфейс.

Уже за кілька тижнів після операції Ноланд зміг використовувати чип, щоб керувати ноутбуком з різних положень, зокрема лежачи в ліжку. Він грає з друзями в онлайн-ігри (шахи, Civilization VI), користується інтернетом, дивиться прямі трансляції, керуючи курсором подумки.

«Найбільший комфорт полягає в тому, що я можу лежати у своєму ліжку і користуватися [посиланням]. Будь-яка інша допоміжна технологія вимагала, щоб мені допомагав хтось інший або щоб я сидів. Сидячи, я відчуваю психологічне та фізичне навантаження, що може призвести до пролежнів або спазмів. Це дозволяє мені жити у свій власний час, не потребуючи, щоб хтось поправляв мене протягом дня», – ділиться враженнями Ноланд.

Чоловік навіть використовував імплант, щоб грати в Mario Kart на консолі Nintendo Switch, чого не міг робити після травми спинного мозку.

«Місяць тому я думав, що ротовий стилус набагато кращий за BCI, але коли ми порівняли їх, я побачив, що BCI такий же хороший, якщо не кращий [...] Ігри, в які я можу грати зараз, набагато кращі за попередні. Я перемагаю своїх друзів в іграх, в яких я, паралізований, не мав би їх перемагати», – каже Ноланд.

У будні Ноланд бере участь у дослідницьких сесіях до 8 годин на день. У вихідні «час особистого використання і відпочинку» може займати до 10 годин на день.

Участь у дослідницьких сесіях дозволяє вченим оцінити ефективність імпланта. Стандартним показником швидкості та точності керування курсором є біт на секунду (BPS). Вищі значення BPS свідчать про кращий контроль курсора.

Під час своєї першої дослідницької сесії Ноланд показав результат у 4,6 біт/с. Згодом він досяг 8,0 біт/с і зараз намагається побити результат інженерів, які використовують мишу, — 10 біт/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів