Поділитись:

Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 17 травня 2024, 18:33
Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку

Вже не вперше біля Луцька і на його вулицях помічають диких тварин. То дикі кабанчики чемно переходять дорогу, то лось біжить вулицею, то дика лисиця «промишляє» на проспекті Перемоги. Навіть свині плавають у Сапалаївці, хоч від них, мабуть, якоїсь небезпеки чекати не варто :)

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили поцікавитися, як краще діяти або навпаки не діяти, якщо ви зустрілися із дикою твариною на вулицях міста.

У коментарі нашим журналістам головна екологиня Луцька Оксана Лисак розповіла, що з твариною не треба налагоджувати контакт і намагатися подружитися.

«Перш за все, не треба намагатися з нею подружитися, покормити, напоїти її. Дика тварини дасть собі раду. Оце приманювання чи задобрювання непотрібне. Вони мають свій простір, вони знають, чого вони сюди прийшли – чи їжу шукають, чи живуть поруч. Ніяких дій, аби приласкати чи погодувати робити не треба», – каже пані Оксана.

Оксана ЛисакОксана Лисак

Фахівчиня зазначає, що не треба шарахатися від тварини і якимись діями показати, що ви можете їй нести загрозу. Наприклад, не варто заганяти її в кут. Краще максимально намагатися уникати контакту. Адже ніхто не може гарантувати, що тварина не хвора чи не переносить сказ.

Чому дикі тварини почали з'являтися у місті?

Усе через війну. З початком повномасштабного вторгення та введення воєнного стану у цілій країні діє заборона на полювання. Зі слів Оксани Лисак, мисливці не можуть відстрілювати тварин з метою контролю чисельності їхньої популяції. Тому їх почали частіше бачити на вулицях.

«Щодо відстрілу, то тут дуже багато спірних питань і немає чіткої відповіді. Бо комунальні служби не мають права здійснювати відстріл чи усипляти диких тварин. Адже вони підпадають під юрисдикцію закону про жорстоке поводження з тваринами. Це відповідальність лісників і єгерів. Ми зверталися у товариство мисливців та рибалок. Вони не мають дозволу від облради здійснювати відстріл з метою корегування чисельності популяції. Останні два роки, коли ввели воєнний стан, полювати не можна, а в місті й поготів заборонено користуватися вогнепальною зброєю для таких випадків», – пояснює екологиня.

Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку
Автор фото:Луцький зоопарк

Саме тому регулювання чисельності популяції не проводилось. Це, як додає пані Оксана, могло призвести до надмірного розмноження тварин.

«Загалом це загальноєвропейська тенденція й загальноукраїнська тенденція (поява диких тварин у місті, – ред.). Людина настільки проникла скрізь у природу, що немає якихось неторкнутих куточків природи, де тварина могла б собі усамітнися і жити й своїм життям. Людина скрізь, тому дикі тварини припиняють людину боятися. Вони йдуть на ту територію, де колись не ходили, й живуть поряд з людиною», – розповідає очільниця управління екології Луцькради.

Так і виходить, що вулицями міста почали пересуватися лосі, а у Ківерцях, наприклад, все частіше почали помічати сімейства кабанів.

Що робити, коли вас вкусила дика тварина?

«Коли вас вкусили, то треба звертатися у травмпункт і робити вакцину. Вакцини є, ми зверталися і маємо відповідь від Держпродспоживслужби, що вакцини є у достатній кількості. Але у медиків такі випадки поодинокі. Носієм сказу можуть бути й домашні тварини, їжачки чи білочки, яким ми сміливо протягуємо руку. Укус тварини може призвести до дуже негативних наслідків. Це стосується не тільки диких лисиць», – пояснює Оксана Лисак.

Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку
Автор фото:Луцький зоопарк

Окрім того, вакцини дають і диким тваринам. Зокрема, як додала пані Оксана, в кінці травня вони проводитимуть повторну вакцинацію. Спеціалісти ходитимуть лісами та розкидатимуть корм у брикетах, у якому містить вакцина від хвороб.

Довідково:
Сказ – це вірусна, смертельна інфекція, розвитку якої у людини можна запобігти, якщо своєчасно провести вакцинацію. Людям вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин, при чому у більшості випадків джерело інфікування – собаки та коти (як безпритульні, так і не вакциновані домашні). Вакцинацію тварин проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Отримати ж вакцину від сказу у Луцьку, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, можна у таких закладах:

  • КП «Волинське обласне територіальне медичне обєднання захисту материнства і дитинства» – вулиця Загородня, 20;
  • КП «Медичне об'єднання Луцької міської територіальної громади» – проспект Відродження, 13;
  • КП «Луцька міська дитяча поліклініка» – вулиця Чорновола, 1;
  • КП «Волинська обласна клінічна лікарня» – проспект Грушевського, 21.

З переліком закладів у Волинській області, де роблять антирабічну вакцину, можна ознайомитись за посиланням.

Окрім того, дітям теж варто пояснювати, як потрібно себе поводити із тваринами. Для цього Держпродспоживслужба навіть підготувала цілий мультик:

Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку

Диким тваринам не варто «допомагати»?

Бажання допомогти – природне, але не завжди допомога дикій тварині потрібна.

«Чим ми маємо тварині допомагати? Вона ж звідкись прийшла. Якщо вона візуально нетравмована, має цілі ноги й так далі, то їм допомагати не треба. Вона прийшла за якимось, наприклад, кормом і точно так само собі піде. З дикими тваринами треба просто не вступати в контакт і не лякати їх, щоб не сполохати», – розповідає головна екологиня Луцька.

Що робити, якщо помітили дику тварину у Луцьку
Автор фото:Луцький зоопарк

Оксана Лисак підкреслила, що у Луцький зоопарк теж не потрібно звертатися через кожну дику тварину.

«Зоопарк, наприклад, утримує ту колекцію тварин, яка у них є. Ми звертаємось до них у рідкісних випадках, щоб допомогти з якимось пораненим лелекою чи лебедем. Для цього там мають бути створені умови, наприклад, ізоляція, бо ж мінімум два тижні тварина має сидіти на карантині. Якщо тварина загине там, то це треба маса висновків, чому загинула, різні пояснення і так далі. Колись і ведмедя п'яного забирали, якого поїли горілкою десь в ресторані, щоб був адекватний. Потім його в зоопарку виводили з того стану. Але ж не усіх тварин вони можуть прийняти», – резюмує фахівчиня.

Нагадаємо: до Луцького зоопарку привезли дикобраза Тошу, якого забрали з Центру порятунки диких тварин. Раніше він жив та виступав у цирку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів