Поділитись:

Чому Луцьк комфортний для життя: думки експертів

Неділя, 23 квітня 2017, 18:27

Луцьк опинився на третьому місці у рейтингу найкомфортніших для життя міст України.

Такі дані були отримані в результаті всеукраїнського муніципального опитування на замовлення IRI (Міжнародного республіканського інституту), яке проводилось в лютому 2017-го соціологічною групою "Рейтинг".

Відповідно до результату опитування, в Луцьку збільшився рівень задоволеності гуманітарною сферою (дитсадки, школи, заклади культури тощо) і екології. Також лучани помітили значиний потенціал міста і більш задоволені місцевою владою.

Конкурент поцікавився у екс-мера Луцька Богдана Шиби, його тодішнього заступника Петра Гоцалюка і депутата Волинської обласної ради Святослава Кравчука, який теж обіймав посаду заступника при Антону Кривицькому та Миколі Романюку.

Колишній мер Луцька, голова організації "Лучани" Богдан Шиба:

"Те, що в Луцьку комфортно жити, відчуваю на собі. Щоб тут було суперкомфортно жити, треба, щоб всі люди мали роботу, відкривати нові робочі місця. Бо весь комфорт залежить від того, чи людина має з чого жити, чи має перспективу. Чим більше людей будуть впевнені в своєму завтрашньому дні, тим комфортніше буде тут жити. Я вважаю, що це найголовніше.

Луцьк затишний, оптимального розміру, тут непогана транспортна інфраструктура. Є дві речі, які зараз характеризують комфорт: якість проживання і безпека проживання. У нас і якість непогана, і достатньо високий рівень безпеки, на відміну від інших міст".

Колишній заступник міського голови, очільник "Асоціацію регіонального розвитку" Петро Гоцалюк:

"Луцьк, скажімо, достатньо чисте місто. Луцьк – місто з гарним транспортом, системою громадського харчування. На фоні тих проблем, які є в інших містах, Луцьк виглядає досить непогано.

Я сказав, що транспорт в Луцьку непогано ходить, але хотілося б, щоб він курсував ще краще. Тобто достатньо хаотично ходять маршрутки, вони зношені, а це сильно впливає на екологію. Також невпорядковані місця відстою маршруток. Також є проблема із системою теплопостачання. Зараз всі є свідками недоліків централізованої системи теплопостачання, адже люди мерзнуть, а відновлювати постачання тепла невигідно, тарифі великі. Є й проблема зі сміттям, хоча ми її не бачимо, але в перспективі роздільне збирання потрібно впроваджувати ефективно. На полігоні треба робити дегазацію, щоб в перспективі ми не було такими, як Львів. Ну і, звичайно, є проблема робочих місць. Зараз молоді дуже важко влаштуватися на першу роботу. І ще одна така глобальна проблема – розширення меж міста за рахунок об'єднання громад. А це дуже важливо для подальшого розвитку міста".

Колишній заступни міського голови, чинний депутат Волинської обласної ради Святослав Кравчук:

"Проживши тут більш ніж 30 років, я впевнений, що Луцьк комфортний для проживання. Основні параметри, за якими можна виміряти комфортність: енергозабезпечення, тобто холодна і гаряча вода, електроенергія, тепло, транспорте сполучення, також школи й садочки. Навіть з точки зору екологічних показників – місто у нас комфортне для проживання. У нас є проблеми, але вони не такі катастрофічні. З моєї точки зору, все залежить від потреби людини. У Луцьку й культурні програми відбуваються на високому рівні: і в плані якості, і в плані ціни. Тут треба враховувати також й те, що Луцьк – обласний центр Волинської області. А Волинь, з точки зору екології, є одна з кращих в Україні: тут є озера, Поліська зона, де первинна природа, дороги непогані на фоні України. Бо саме собою місто не є визначальним, а визначальними є усі ті елементи і показники, які до нього є дотичними.

Мені здається, що зараз в Луцьку треба серйозно працювати над питання енергозабезпечення, сміття, доріг, озелення: створення додаткових парків і скверів".

Надрукувати
мітки:
коментарів