Поділитись:

Чи вдарив мороз по волинських аграріях?

Понеділок, 24 квітня 2017, 20:00

Різке похолодання, поривчастий вітер, заморозки та град – погодні умови, до яких все ніяк не можуть звикнути волиняни останнім часом. У хід знову пішов теплий одяг, замислювались і над відновленням опалювального сезону. Не легко доводиться і місцевим аграріям, які працюють під відкритим небом. Зміна клімату впливає на польові роботи, врожайність чутливих до холоду культур. Але господарники не втрачають оптимізму і діляться невеличкою радістю – не довелося розчищати снігові замети, як у Харкові, Дніпрі чи в Одесі.

Ділове інтернет-видання Волині "Конкурент" вирішило дізнатися, чи очікують цьогоріч волинські аграрії, члени спілки "СПАС", зменшення врожайності та як погода впливає на господарські рішення.

***

"Зимова сплячка" у Луцькому районі

Зі слів директора СГПП "Дружба" Валентини Здрилюк, висновки про зниження врожайності поки робити передчасно.

"Звичайно, що похолодання матиме вплив на врожаї. Озимі культури пристосовані до низьких температур. Пошкоджені наразі ріпаки, бо вони зараз у фазі цвітіння – викинули квітку, тому їхня врожайність в рази зменшиться. На жаль, на даній фазі їхнього розвитку методів впливу на підвищення врожайності немає. Хоча є окремі гібриди, що не пошкодилися. А інші культури призупинили вегетацію впали у зимову сплячку".

Директор СТзОВ "Городище" Анатолій Никонюк не очікує такої врожайності, на яку сподівався раніше.

"У зв'язку зі зміною кліматичних умов зупинився ріст озимих культур, ріпаку. Розкущення не відбулося як слід. Вже не буде такого врожаю, як хотілося б. Також важливим фактором є й те, скільки триватимуть холоди. Через заморозки рослини не взяли того, що мали б взяти. Внесення добрив не дало очікуваного ефекту. Рослини – вони ж, як люди: коли сприятливі умови, то всі себе добре почувають".

Керівник СГПП "Несвіч" Володимир Кучера вважає, що на врожайність, окрім погоди, впливає багато факторів.

"Врожайність будемо бачити восени, зараз однозначно сказати не можна. Звісно, квітневе зниження температури повітря та ґрунту частково вплинуть на врожай. Але нам нема ще чого жалітися! Подивіться, яка погода в Дніпрі, Одесі, Запоріжжі… Минулого року, наприклад, у нас була посуха, яка теж вплинула на врожайність кукурудзи та сої. Тому наше підприємство має в сівозміні 5 культур (2 озимих та 3 ярих), щоб перестрахувати ризики втрати врожаю від погодніх умов. Зараз, наприклад, достатньо вологи, і підійшли терміни для того, аби сіяти сою. Але, на жаль, немає тепла, тому потрібно витримати паузу, якщо є така можливість".

Отже, на врожайність впливає багато факторів, а саме: технічне забезпечення, якість насіння, терміни посіву, а погодні умови – лише один із них.

Досліди у Володимир-Волинському районі

Валерій ДіброваВалерій Діброва
"Ми, незважаючи на примхи погоди, робимо все з оптимізмом! Синоптики прогнозують потепління і дощі, тому ситуація змінитися на краще, почнуть працювати мінеральні добрива, які внесенні в ґрунт для живлення рослин", – стверджує директор ТзОВ "П'ятидні" Валерій Діброва.

Та додає, що холодний циклон вже наклав свій відбиток на врожайність. В першу чергу, постраждали ранньостиглі ріпаки, врожайність яких зменшиться на 20-25 %. Вплинули морози і на сходи цукрових буряків.

"Ще мусимо дослідити, як відреагували цукрові буряки, адже вони прийняли на себе найбільший холодний удар. Через 2-3 дні стане ясно, чи є відмерлі рослини. Тим більше, що розпочинається потепління і дощі".

Холодний стрес у Горохівському районі

"Звісно, що зниження температури вплине на врожайність, але силу цього впливу ми зможемо оцінити, коли потепліє. Наразі – нічого критичного. Про пересів, загибель культур мова не йде. Рослини зараз знаходяться в стресі. Вегетація культур або уповільнилася, або й взагалі не відбувається. Наслідком буде зниження врожаю в межах 0,5-1, т/га, однак теплий і вологий травень може компенсувати цей холод, в такому випадку планові показники урожайності збережуться", – пояснює головний технолог з рослинництва ТзОВ "Волинь-зерно-продукт" Ярослав Мазуренко.

Ярослав Мазуренко><span class=Ярослав Мазуренко

На думку керівника ПОСП ім.Шевченка Андрія Турака, похолодання найбільше вплине на врожайність у Поліських районах, адже там завжди було холодніше.

Андрій Турак><span class=Андрій Турак

"Традиційно у північних районах Волинської області завжди було холодніше. Це стосується Ратнівського, Любешівського, Маневицького, Камінь-Каширського. А тепліше – у південних районах – Горохівському, Іваничівському, Луцькому, Володимир-Волинському, Ківерцівському. Похолодання не є критичним для сільськогосподарських культур, таких як пшениця та ячмінь. Кукурудза, наприклад, ще не зійшла. Тому все не критично. Звісно, що холодна погода вплине на плодово-ягідні дерева, які вже знаходяться у фазі цвітіння.

Боротьба з мінусами у Ковельському районі

"За попередніми підрахунками, втратимо майже 20 % врожаю. Найбільше постраждали ріпаки та пшениця", – каже директор СТзОВ ім. Лесі Українки Іван Смітюх.

І додає, що підприємство намагатиметься частково компенсувати втрати за рахунок технологій. Планують стимулювати рослини за допомогою внесення мінеральних добрив та вітамінних комплексів.

***

Отже, погодні умови вносять свої корективи у діяльність аграріїв. Озимі та ярі культури більш стійкі до зниження температури, чого не можна сказати про ранні сорти ріпаків, які найбільше постраждали від зміни кліматичних умов. Також "не пощастило" і цукровим бурякам, які теж вже проросли і одразу отримали свою "порцію холоду", що може вплинути на їхній подальший розвиток та ріст.

Надрукувати
мітки:
коментарів