Поділитись:

Німці хочуть профінансувати розвиток волинських міст

Середа, 26 квітня 2017, 14:42

Волинь відвідали представники спеціальної Місії консультантів із Федеративної Республіки Німеччина Ліна Гош та Беттіна Бауер у супроводі місцевого консультанта Олександра Шумельди.

Мета приїзду – обговорення фінансування українських міст у рамках програм "Підтримка Східного партнерства з Україною" та "Сучасні муніципальні послуги", – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

"На зустрічі присутні представниці компанії Joуn-Coop. Це – консультаційна фірма, що надає послуги німецькому державному банку розвитку KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), та спільно з німецьким Урядом хоче запровадити фінансову підтримку Україні до 2018 року. Мова йде про виділення певної суми коштів, частина з яких надаватиметься у вигляді низьковідсоткового довготривалого кредиту, а інша – у вигляді грантів. Бачення німецької сторони в тому, що слід сконцентруватися на наданні містам водночас як грантової, так і кредитної підтримки, позаяк це підсилить її ефективність. Відтак, ті речі, котрі є фінансово- й швидкоокупні, фінансуватимуть за рахунок кредитних коштів. Усе ж інше – шляхом надання грантів", – зазначив Олександр Шумельда.

Наразі в Україні працює перша місія консультантів, котра поставила собі за ціль визначити найбільш проблемні ключові точки в розвитку міст, а також з'ясувати їхні слабкі та сильні сторони та зрозуміти, з чим можна працювати.

Делегація із Федеративної Республіки Німеччина уже відвідала ряд міст, зокрема у Київській області. А нині – прибула на Волинь, аби проаналізувати можливість проведення цікавого експерименту. Справа у тім, що німецька сторона не може фінансувати проекти, котрі менші за сумою, аніж 5 мільйонів євро. У регіоні ж небагато міст, котрі можуть взяти такі кошти, а згодом їх повернути і забезпечити співфінансування. Відповідно розглядається варіант, коли кілька малих міст робитимуть спільні проекти, що адмініструватиме власне обласна державна адміністрація.

Тож, передусім заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук розповів гостям про розроблену в регіоні Стратегію розвитку Волинської області до 2020 року та основні напрямки заходів, що здійснюються в її рамках.

Крім цього, учасники зустрічі обговорили питання функціонування ЦНАПів, реалізації проектів у за кошти Фонду регіонального розвитку за умови співфінансування у розмірі 10 % із місцевих бюджетів, проведення реформи з децентралізації на Волині тощо.

Надрукувати
мітки:
коментарів