Поділитись:

Яким буде новий Трудовий кодекс в Україні

Вівторок, 02 травня 2017, 08:40
Яким буде новий Трудовий кодекс в Україні

У новому Трудовому кодексі планують зберегти норму про недопущення дискримінації, а відеоспостереження за працівниками буде лише за згодою, розповіла нардеп.

Проект Трудового кодексу, який містить багато європейських норм трудового законодавства та не передбачає порушення прав громадян на працю, треба ухвалити ще на поточній сесії Верховної Ради – у червні. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту УНН повідомила голова профільного парламентського комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

"Якщо говорити про те, що зараз наближаються свята, то травневі свята залишаться (у випадку ухвалення проекту нового Трудового кодексу – ред.), але не в повному обсязі, тому що там є поправка деяких народних депутатів, яка була підтримана робочою групою на доопрацюванні до другого читання Трудового кодексу, якою 2 травня як свято пропонується не підтримувати. Що стосується відпусток, до відпустка буде 28 діб. Тобто вона буде збільшена і стане такою, як в європейських державах", – сказала народний депутат.

Також, за словами Л.Денісової, буде враховано багато положень міжнародної конвенції Міжнародної організації праці, яка була ратифікована нашою державою, і будуть збільшені права як працівників, так і профспілкових організацій. Також будуть враховані всі ті норми, які надають право профспілковій стороні втручатись у звільнення працівників, захищати їх, а роботодавцю – обов'язково погоджуватися з ними.

У цьому законі багато новел, але й лишаються і всі ті норми, які зараз є в законі про працю і не порушують права людей, вважає вона.

"Зараз говорять про те, що нібито порушуються права громадян і покращуються права роботодавців. Це кажуть ті, хто не читав цей проект Трудового кодексу, хоча він опублікований і на сайті комітету, і на сторінці у Facebook, і той, хто говорить зараз, що, мовляв, буде проводитися відеоспостереження, то спостереження буде тільки за тими, і то за попередньою згодою працівника, у тих галузях нашого виробництва, які потребують цього. Наприклад, це друкування коштів, це виробництво діамантів", – сказала парламентар.

Вона додала, що роботодавці будуть попереджати робітника, що його праця буде пов'язана з тим, що на його робочому місці за ним буде вестися відео спостереження. "І якщо людина не погоджується на це, то людина просто буде займати іншу посаду і виконувати іншу роботу. Безумовно, відеоспостереження не стосується тих місць, де це вже є втручанням в особисте життя людини", – зауважила Денісова.

Говорячи про суперечливі норми проекту Трудового кодексу, нардеп сказала, що на сьогодні багато обговорюється питання щодо недопущення дискримінації, недопущення обмежень права людини на працю через, в тому числі, сексуальну орієнтацію. Але це є норма, яка в європейських країнах діє і вона діє в Кодексі законів про працю, який є уже два роки, і Верховна Рада прийняла таке рішення.

"На сьогоднішній день є наше зобов'язання перед європейською спільнотою, що нам потрібно виконати це, і комітет прийняв таке рішення, щоб врахувати таку поправку і до другого читання, в Трудовому кодексі (цю норму – ред.) буде передбачено. І на голосування перед депутатами буде поставлено той проект, в якому буде така норма внесена. Це третя стаття проекту Трудового кодексу", – сказала депутат.

Денісова зазначила, що в цьому документі є в цілому недосконалість, "але його треба прийняти і потім уже удосконалювати, тому що на сьогоднішній день у нас діє Кодекс законів про працю ще радянських часів – 1972 року". "Всі держави, які були в складі Радянського Союзу, вже прийняли не один раз Трудовий кодекс, а ми все ще не прийняли", – зауважила вона.

Депутат зазначила, що цей документ пропрацьований з Міжнародною організацією праці, з профспілками, з роботодавцями, стосовно нього було проведено багато дискусій та обговорень. "Робоча група 39 разів засідала, тобто доопрацьовувалося друге читання. Це не хтось там написав, витягнув невідомо звідки і пропонує прийняти — ні. І тому ми думаємо, що це можна було б зробити в червні поточного року", – сказала Денісова у відповідь на питання, коли парламент планує ухвалити цей документ.

У той же час вона спрогнозувала важке ухвалення Трудового кодексу, "тому що було внесено понад 1 тис. 900 поправок і тому, якщо кожен депутат захоче поставити свою поправку на підтвердження, то ви знаєте, як важко буде проходити голосування".

"Але політична відповідальність наших народних депутатів все ж таки буде такою, що вони приймуть проект Трудового кодекс і потім уже будуть вносити поправки. Я думаю, що зараз це потрібно зробити, щоб всі кадрові служби запрацювали по-новому з 1 січня 2018 року", – підсумувала нардеп.

Надрукувати
мітки:
коментарів