Поділитись:

Головний аграрій Волині висловився щодо мораторію на продаж земель

Четвер, 04 травня 2017, 14:00
Головний аграрій Волині висловився щодо мораторію на продаж земель

Знімати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можна лише тоді, коли буде чітко відпрацьований увесь механізм продажу.

Мораторій потрібен доти, поки не буде відпрацьовано механізм, в якому буде чітко, зрозуміло і доступно вказано, хто і як буде купляти землю. Про це у коментарі діловому виданню Конкурент розповів начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко.

Він вважає, що допоки немає зрозумілого механізму купівлі-продажу землі, то, мабуть, не варто поспішати.

"Ну немає механізму, ніхто його на сьогодні не виробив. Можливо, спочатку варто його виробити, а тоді відпускати цю тему. Ми мораторій тримаємо, бо немає механізму, і зараз вже хочуть продавати знову ж таки, не маючи до кінця зрозумілого механізму", – зауважив Юрій Горбенко.

Юрій Горбенко додав, що на Волині напрацьовані класичні, нормальні відносини, де є власники земельних паїв і ті, хто паї орендує. Головне в цьому процесі – хороший господар, який орендує паї і до того ж створює робочі місця для людей.

"До прикладу, коли заходить великий інвестор, який впроваджує нові технології, то, звичайно, вони не створюють, а вивільняють багато робочих місць", – сказав Горбенко.

Начальник департаменту агропромислового розвитку каже, що Волинська область перебуває, можливо, у кращому положенні, аніж центральні чи інші області, де зайшли великі холдинги, які, автоматизувавши всі виробничі процеси, скорочують робочі місця для людей.

"Паї людей і хороший орендар – це наша волинська класика. От, для прикладу, назву по Луцькому районі таких "старих" господарів, як Віталій Заремба (СТзОВ "Романів) – в нього господарство орендує землю – і жодних проблем. Практично за період розпаювання у Заремби не вийшов ніхто зі своїми паями господарювати окремо. Тобто вони задоволені орендарем, співпрацею і тим, що є робочі місця. Господарство "Рать" – 4 тисячі гектарів землі і півтори сотні робочих місць. В нього є майже в кожному селі ферма, а це знову ж таки робочі місця з хорошою оплатою, і тут ніхто не страждає від того, чи продавати ці землі, чи не продавати", – зазначив Юрій Горбенко.

Юрій Горбенко також зауважив, що на сьогодні, по суті, існує свого роду невидимий "продаж" землі, коли продаються права оренди новому господарю товариства, яке перед цим взяло в оренду паї, наприклад, на років 10.

"Якщо господарник купить ту землю, то дуже добре, але якщо купує інший, який захоче продати, чи ще щось, то це небезпечно. Навіть якщо й буде продаж земель, то треба щоб він не знищив господаря, а примножив його. Бо, наприклад, коли купить землі великий холдинг, де все автоматизоване, люди стануть непотрібні – це небезпечно", – зазначив Юрій Горбенко.

Він додав, що рано чи пізно ринок землі все ж таки запрацює в Україні, але до цього питання треба підходити дуже виважено.

Надрукувати
мітки:
коментарів