Поділитись:

Ігоря Поліщука просять не позбавляти лучан права обирати мера

П'ятниця, 05 травня 2017, 12:45

У Луцьку вимагають, аби Ігор Поліщук надіслав до Верховної Ради оформлену належним чином копію рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка задля вирішення питання про призначення позачергових виборів міського голови.

Петицію з відповідним проханням зареєструвала 5 травня Орися Харитонюк.

Як сказано у петиції, комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування скерували лист до Ігоря Поліщука з пропозицією оперативно надіслати копію рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови. У ВРУ перебуває на розгляді та на контролі клопотання про призначення позачергових виборів Луцького міського голови, яке було надіслане з підписом секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко від 17 лютого. Окрім клопотання, вони мають свідоцтво про смерть міського голови Миколи Романюка та рішення Луцької міської ради від 29 березня "Про звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України щодо невідкладного призначення позачергових виборів Луцького міського голови та визначення строку їх проведення"

"Таким чином, я, як одна із представниць територіальної громади міста Луцька та лучани, яким не байдужа подальша доля міста, ВИМАГАЄМО, аби Ігор Поліщук надіслав до ВРУ завірену належним чином копію рішення Луцької міської ради про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка задля вирішення питання про призначення позачергових виборів міського голови", – йдеться у петиції.

Нагадаємо: у статті 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування" йдеться про те, що у разі смерті повноваження міського голови можуть бути припинені достроково, що є наслідком звільнення його з посади.

Не пізніше як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті міського голови особа, яка на цей час, відповідно до закону, здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів мера.

Загалом, щоб Верховна Рада призначила позачергові вибори, потрібно було надіслати такі документи: клопотання щодо призначення позачергових виборів голови, копію свідоцтва про смерть міського голови і рішення міської ради, яким береться до відома факт смерті голови. (ст 79 та ст. 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні").

Станом на 26 квітня рішення міської ради про припинення повноважень Луцького міського голови ще не було відправленедо Верховної Ради.

Натомість в інтерв'ю газеті "Волинь-нова" Ігор Поліщук зазначив, що вибори міського голови можуть відбутися у жовтні.

Надрукувати
мітки:
коментарів